Diákcsíny? bűncselekmény?
2011. dec. 12., Baranya megyei rendőrkapitányság

Miért is nem rúghatom fel a kukát, ha épp kedvem tartja?
Elszedték a telefonom – mi ennek a pontos jogi következménye? 

Ahhoz, hogy meg tudd magad védeni, ismerned kell saját jogaidat. Mielőtt megtennéd, jó ha tudod, hogy néhány meggondolatlan cselekedetednek jogi következményei lehetnek.

Ha kukát rúgsz fel
, vagy az iskola ablakát betöröd, sport- és kulturális rendezvényeken kirívóan hangoskodsz és erőszakos viselkedéseddel másokban megbotránkozást, riadalmat keltesz, garázdaságot követsz el, amely akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Ha erőszakkal veszed el iskolatársad értékeit, akkor a rablás bűntettét követed el, amely tekintettel arra, hogy az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Ha sértődöttségből, bosszúból, buliból mást fizikailag bántalmazol és ezzel sérülést okozol, testi sértés bűntettét követed el, amely a sérülés fokától függően akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Ha az iskolába nem engedélyezett gázspray-t, boxert, nuncsakut, baseballütőt,  elektromos sokkolót – vagy olyan szúró-vágó eszközt, ami sérülést okozhat (8 cm-nél hosszabb pengéjű kés, kard stb.) – viszel, eljárás indul ellened, melybe szüleidet is bevonják. Ezzel együtt jár, hogy a rendőr a helyszínen elveszi tőled a veszélyt jelentő tárgyat és soha többet nem kapod vissza.

Ha bántalmazással kapcsolatban szeretnél többet olvasni, mert érintett vagy a témában (bármelyik oldalon) akkor olvasd a www.gyermekbantalmazas.hu oldalunkat, vagy írj nekünk az info@tinivagyok.hu címre!