Az ELF Bar népszerűsége
2022. jún. 17., Várnai Dóra

Mostanában sokat hallani az itthon illegális eszközről. Hamarosan talán a tényszerű adatok is meglesznek arról, hogy mit is tartalmaz. Nézzük, hogy mit tudunk róla!

Az ELF bar egy nikotint tartalmazó, gyümölcsös ízt és édes füstöt kibocsátó eszköz, mely nagyon népszerű a 18 év alatti fogyasztók körében. Nem úgy néz ki, mint egy cigaretta: a gyümölcsös íze és a belőle áradó finom illat miatt csábító a kipróbálása, használatra, de pontosan nem tudjuk mi kerülhet ebből a szervezetünkbe és milyen hatásai vannak hosszú távon.

Miből áll az ELF Bar?

Az ELF Bar akkumulátoros, folyadékkal töltött e-cigaretta-fajta. Általában csak egyszer használatos, bár vannak újratölthető változatok is. Az összetételével kapcsolatban pont az a gyanús, hogy ezt senki sem tudja pontosan. Ami biztos, hogy van benne nikotin és ebből a szempontból a cigarettára emlékeztet. Az aromákat (szőlő, kókusz, eper-banán, mangó, alma stb.) pedig valamilyen növényi anyagok biztosítják. Az édes ízek, finom illatok miatt egyrészt sokan úgy érzik, hogy ez valamilyen, természetes ártalmatlan füstölő eszköz, ami akár még gyerekeknek sem okozhat problémát. Ez azonban nem így van.

Kik szívják?

Döntően iskolások, sokan 14 év alattiak, de persze felnőttek is. Ezzel a dohánytermékkel a fiatalokat szerették volna a gyártók becserkészni. A színes, eldobható dobozok, a kisebb gyerekek által is kedvelt ízek (eperfagyi, gumicuki), a finom illat (amit a felnőttek nem éreznek meg) egyértelműen az iskolásokat szólítja meg, a háttérben azonban jelentős online reklámtevékenység is zajlik. Több influenszer is foglalkozik a termékek népszerűsítésével.

Egyébként tilos árulni

Az iskoláskorú fogyasztók nagy része az interneten szerzi be, de egyes közösségekben (pl. Nagykovácsiban) már figyelmeztették is a csomagküldő szolgálatok a szülőket. Nem tudjuk pontosan honnan származnak, valószínűleg Indiában vagy Kínában gyártják. Néhány szomszédos országban legálisan is lehet vásárolni ezeket a termékeket és néhány csempész ki is használja ezt a lehetőséget. Sajnos arra is akad példa, hogy utcai árusok terjesztik az iskolák környékén - feltehetően nem is az eredeti ELF barokat, hanem eldobott tartályok házilag (valamivel) újratöltött változatait.  

Mi vele a gond?

  • Magyarországon (is) tilos mindenfajta e-cigaretta vagy a „dohányzást imitáló” eszköz árusítása. Az ELF Bar esetében még a pontos összetétel sem ismert, nincs bevizsgálva, illetve a használat következményeiről sem tudunk semmit. Hiába írnak rá a dobozra anyagneveket, azoknak számos fajtája lehet, és hogy miből mennyi van benne, az nem szerepel a csomagoláson. Ugye nem mindegy, hogy az alkohol mennyisége egy konyakos meggy-nyi vagy 3 feles, és az sem mindegy, hogy milyen hőfokra hevítjük.
  • Minden dohány lényege, hogy egy folyadékot vagy szilárd anyagot melegítünk és az abból keletkező gőz-gázt szívjuk be. Bizonyos ELF Barok tartalmaznak nikotint, mások nem, de nemcsak a nikotin okozhat problémát. A tüdőre az aromák, illatanyagok, segédanyagok is hatnak. Mindenféle dohányterméknek vagy dohányzási módszernek – függetlenül attól, hogy illatos vagy büdös, hogy égetik vagy hevítik, hogy papíros vagy elektromos, hogy nikotint tartalmaz, vagy csak illatanyagokat, van valami féle, inkább kedvezőtlen hatása a szervezetre.
  • Sajnos a műanyag tartályok és a benne lévő akkumulátorok is kifejezetten környezet-károsítóak.

 

Mi várható?

Mivel az utóbbi időben a media is felfigyelt a jelenségre, valószínűleg a szülők már tudnak róla. A hatóságok is vették a lapot, az online vásárlás ellen is határozottabban fognak fellépni, csakúgy, mint az utcai árusítással szemben.

Előfordul időnként, hogy egy-egy szerrel fiatalokat céloznak meg, de aztán nem lesz belőle semmi. Például az ún. alcopops vagyis az alkoholos üdítőket (Strongbow, Viper stb.) is tizenéveseknek készítették, de nem lettek népszerűek a körükben. Lehet, hogy az ELF Bar is erre a sorsra jut majd.

Mindenesetre mi nem ajánljuk neked vagy a barátaidnak sem a kipróbálását, sem a rendszeres használatát.