Szűzesség elvesztése
2024. máj. 15., Dr. Klujber Valéria

Az  tini filmekben  a szalagavató bál, az érettségi, egy menő házibuli alkalmával mindenki felé elvárás, hogy megtörténjen. A fiúk, lányok egymás spannolják, egyenesen lúzer, aki nem teszi meg.
Biztosan te is így akarod?

Szerintem ezt nagyon sokan megbánják! Nem szeretném, ha Te is így járnál.

Eljött-e az idő?

Magadban kell végiggondolnod, hogy valóban szeretnéd-e és valóban vele szeretnéd-e… Semmi esetre sem jó ötlet, ha azért gondolod, hogy itt az idő lefeküdni a fiúddal, mert „az osztályban már mindenki”, vagy az ismerőseid közül már mindenki túl van rajta. Ez aztán nagyon olyan dolog az életedben, amire nincsen általánosan javasolható életkor. Rajtatok múlik. Megismertétek-e ennyire egymást? Egymás testét, egymás szagát, egymás temperamentumát… Nagyon lényeges, hogy lehetőleg saját testedet is meg kell ismerned, hogy tudd, neked mi okoz örömet.

Az sem jelenti feltétlenül azt, hogy eljött az idő, ha már régóta vagytok együtt. Nem baj, ha a barátnőid esetleg csodálkoznak ezen, vagy sürgetnek. Ha TI jól érzitek még magatokat együtt enélkül, akkor semmi ok nincs arra, hogy megtegyétek.

Ha csak a partnered sürgeti és te „nem akarod elveszíteni” emiatt, az sem a legjobb indok, nyilván te is érzed. Ha ezen múlik a kapcsolat sorsa, akkor valószínűleg nem lesz nagy jövője. A kölcsönös bizalomnak léteznie kell köztetek, ha szexről is szó van.

Sokszor látom, hogy manapság már a lányok nem igazi szerelemmel és a másik igazinak érzésével mennek bele kapcsolatokba, pedig ez nem jó. Elég, ha arra gondoltok, hogy milyen élénk nosztalgiával emlegeti mindenki az „első szerelmét”. Az bizony fontos élmény!

És fontos az is, hogy először randevúzás, közös sétálgatás, kézfogás legyen. Hiszen az elején az ember fiának – lányának az is új! Aztán jöhet az első csók. Ez is nagyon fontos. Nem kell félni, úgyis ösztönösen érezni fogod, mit kell tenni!
Félelem attól, hogy fájni, vérezni fog.
Ez bizony lehet, de az élmény mellett ez el fog törpülni. Nagyon sok lánynak ráadásul egyáltalán nem fáj, talán csak kellemetlen. Nagyon ritkán jár komolyabb fájdalommal. A vérzés mennyisége is nagyon változó, általában kevés, néha semennyi.

Teherbe-eséstől való aggodalom.
Ez is reális. Mindenképpen védekezni kell. A gumióvszer használata nem nagy ördöngösség, ezt meg kell tanulni mindkét félnek. Fontos, hogy ne várjátok meg, amíg a hímvessző lelankad, mert akkor kicsúszhat a gumiból és az ondó a hüvelybe kerülhet!
A fájdalmas, vagy lehetetlen behatolás hátterében szinte mindig  lelki tényezők (félelem, lelkiismeret-furdalás, szégyenérzet) állnak.

Előfordulhat, hogy az első alkalommal nem szakad át a szűzhártya? 
Természetesen előfordulhat, hogy az első vagy a többedik alkalommal szakad csak át. Ha ez a nyílás elég tág, nem törvényszerű, hogy egyből átszakad.

Tampontól, esetleg sporttól tényleg elszakadhat a szűzhártya? 
Igen, előfordulhat.  A tampont óvatosan kell felhelyezni, elméletileg a szűzhártya rugalmassága miatt nem szakad el, bár eltávolításkor okozhat kellemetlenséget - de volt már rá példa. Ugyanilyen lehet a lovaglás, jóga, spárga, és egyéb fizikai aktivitás, ami bizony elszakíthatja.

Most vettem észre, hogy leginkább a lányokhoz írtam, de azt hiszem, ez érthető. A szüzesség alatt általában a nők szüzességét értjük, ez az, mi ellenőrizhetőbb, több hagyomány, mítosz, félelem és ebből következően több tévedés is övezi.
Legközelebb írunk a fiúkról is, megígérem.