Szexuálisan terjedő betegségek – 1. GENITÁLIS HERPESZ
2017. nov. 21., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

HERPES GENITALIS (GENITÁLIS HERPESZ) 

A genitális herpeszt a herpes simplex vírus 1 (HSV- 1) és 2 (HSV-2) okozza. A humán herpeszvírusok DNS-tartalmú, külső borítékkal rendelkező vírusok, világszerte igen elterjedtek. A herpeszvírusok legfontosabb jellemzője, hogy az első fertőzést követően – bár az általuk okozott elváltozás elmúlik – nem pusztulnak el, hanem lappangó alakban túlélnek a gazdaszervezetben. A herpes simplex vírus 1 és 2 az elsődleges behatolás helye körüli idegdúcokban találhatók lappangó, látens formában. Általában az elsődleges fertőzés is tünetek nélkül zajlik, tehát a fertőzött egyén nem is tud arról, hogy később esetleg időnként üríti a vírust. Fontos tudni a herpeszvírusokról, hogy a tudomány mai állása szerint nem lehet őket kiirtani a szervezetből, tehát életünk végéig bennünk maradnak. Bizonyos tényezők hatására a lappangó vírus újra aktiválódhat, az idegvégződéseken visszavándorolhat az elsődleges laesio helyére, és ott hasonló elváltozást okozhat, vagy éppen tünetmentesen ürülhet a különböző testváladékokkal. Nagyon sok tényező aktiválhatja a lappangó vírust, így fűszeres ételek, napfény, stressz, mechanikai irritáció, menstruáció, az immunrendszer meggyengülése, kimerültség stb. 
A herpes simplex vírus 2 felelős a genitális herpeszek 90%-áért, a szexuális szokásoktól függően a herpes simplex vírus 1 (amely az úgynevezett ajakherpeszt okozza) pedig az esetek 10%-ában fordul elő. Az ajakherpeszt illetően fontos tudni, hogy jelenlétekor a nyál is tartalmaz vírusokat, így súlyos szaruhártya-fertőzést okozhat magának, aki a kontaktlencséjét nyállal helyezi fel. 

Bármely vírus átvihető tehát a szexuális együttlét során, akár oly módon, hogy egyik partnernek sincsenek tünetei. Amennyiben tünetek jelentkeznek, a legfontosabbak közé tartozik az égő, viszkető érzés az érintett nyálkahártyán, bőrön, nők esetében a kisajkakon, a végbél környékén, a hüvelyben, míg férfiak esetén a húgycső, a pénisz, a herezacskó és a végbéltájék lehet érintett. Kezdetben egy piros folt, majd annak helyén egy kis, tiszta bennékű hólyag jelenik meg, amely később pörkösödve gyógyul. A hólyag nagy mennyiségű vírust tartalmaz. Sajnos a fertőzött egyének egy részében a vírus egy évben többször is reaktiválódhat, ami ha tünetekkel jelentkezik, alaposan megkeseríti a beteg mindennapi életét. 

A herpeszvírusok igen érzékenyek, ez pedig azt jelenti, hogy a külvilágba kikerülve nem képesek sokáig fertőzésre, tehát közös használatú WC-n nem kaphatunk fertőzést. A terjedésével kapcsolatban érdekes az a tény, hogy a vírus nagyobb valószínűséggel terjed férfiról nőre, mint fordítva. A herpeszvírus okozta elváltozások kezelésében antivirális szereket használnak. Ezek a szerek gátolják a vírusok szaporodását, de nem tudják kipusztítani a vírust a szervezetből.

Folytatjuk a nemi szervi szemölccsel!

A teljes cikket elolvashatod az Egészségfejlesztés című folyóiratban itt:
http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf