Nem védekeztetek, és most bizonytalan vagy?
2024. máj. 31., Várnai Dóra

Kutatási adatokból tudjuk, hogy a 15-17 éves magyar fiatalok majdnem felének volt már szexuális kapcsolata.

Kinek van egyáltalán szüksége fogamzásgátlásra?

9-11. évfolyamon tanulók 44,9%-ának volt már szexuális kapcsolata életében. A szexuális kapcsolatot már létesített tanulók leggyakrabban 15 vagy 16 évesek voltak első szexuális kapcsolatuk idején, 25,9%-uknak pedig 14 évesen vagy annál fiatalabban volt az első ilyen élményük. Fiúk és idősebb tanulók esetében gyakoribb, hogy azt nyilatkozzák, hogy már volt szexuális kapcsolatuk. Érdekes, hogy 2018-hoz képest kicsit kevesebb fiatal él aktív szexuális életet, de sokkal többen, mint 20 évvel ezelőtt.

Mindenkinek, akinek van rendszeres vagy alkalmi szexuális kapcsolata, szükséges valamilyen módon védekezni a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

Hogy állunk a védekezéssel?

Azt is tudjuk az adatokból, hogy…

 • a szexuális kapcsolatot már létesített tanulók 19,7%-a nem védekezett a legutóbbi szexuális együttlét során
 • a fiatalok 52,7%-a óvszerrel védekezett (legutóbb)
 • fogamzásgátló tablettával a diákok 10,1%-a védekezett
 • legjobb védekezési mód ebben a korcsoportban az óvszer és a fogamzásgátló tabletta együttes használata, ezt a tanulók 10%-a használta így.

Mit jelent a sürgősségi fogamzásgátlás?

A „rendes” fogamzásgátló tablettát általában a nőgyógyász írja fel és az első felírás előtt alapos vizsgálatot is végez. Az orvos mérlegeli, hogy hány éves, akinek felírja a gyógyszert és milyen alapbetegségei vannak (pl. szívbetegség). A rendszeresen bevett fogamzásgátló hatékonyan véd a terhesség ellen (bár a szexuálisan terjedő betegségek ellen nem). A fiatalok nagyobb arányban választják inkább az óvszert vagy egyéb módszert (pl. hüvelygyűrű, Pharmatex krém stb.) és sajnos néhányan semmilyen módon nem védekeznek. Bármilyen módszert is használ valaki, előfordulhatnak „balesetek”, amik miatt szükség lehet ún. sürgősségi fogamzásgátlásra.  

 • Az óvszer elszakadt, lecsúszott
 • Egyáltalán nem is használtak óvszert
 • Hiába próbálták „időben” abbahagyni az aktust, ez nem sikerült
 • Elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát
 • Hányás, hasmenés miatt a fogamzásgátló tabletta valószínűleg nem szívódott fel
 • A hüvelygyűrűt nem megfelelően alkalmazta (3 óránál több időt nem volt a helyén, vagy több mint 4 héten keresztül alkalmazta)

 Ilyen esetekben – bár ez korántsem ideális megoldás – lehetőség van arra, hogy megakadályozzuk a terhesség bekövetkezését egy ún. sürgősségi fogamzásgátló (más néven esemény utáni) tabletta bevételével.  

Hogyan lehet használni a sürgősségi fogamzásgátló vagy esemény utáni tablettát?

Fontos tudni, hogy ezek a tabletták egy potenciálisan bekövetkező terhességet akadályoznak meg akkor, amikor még NEM következett be. Ez azt jelenti, hogy már meglévő terhességet nem szüntetnek meg, nem abortusztabletták.

 • Ezt a tablettát a szexuális együttlét után maximum 72 órával, de a lehető leghamarabb kell bevenni.
 • A tabletta a menstruációs ciklus során bármikor bevehető.
 • Ha a tabletta bevételét követő 3 órán belül hányás következik be, egy másik tablettát kell bevenni.
 • Ha fennáll a terhesség gyanúja, akkor előbb azt ki kell zárni.
 • A sürgősségi fogamzásgátló tabletták hormont tartalmaznak.

Mit érdemes még tudni az esemény utáni tablettáról?

 • Bizonyos betegségek (pl. májbetegség), állapotok (pl. magas testsúly) vagy gyógyszerek (pl. epilepszia gyógyszer) befolyásolják a hatékonyságát.
 • Ha ilyen tablettát beszed valaki, az általában nem befolyásolja a menstruációs ciklust, de előfordul, hogy később vagy korábban jön meg. Az is előfordul, hogy a vérzés intenzitására is hatással van.
 • Ha valaki úgy érzi egy ilyen tabletta beszedését követően, hogy valami nem stimmel (nem érzi jól magát, valami nagyobb változás van a ciklusában stb.), akkor orvoshoz kell fordulni.
 • Vannak kutatások egy hosszabb, 120 órás esemény utáni tabletta bevezetésére is.

Hogyan lehet sürgősségi fogamzásgátló tablettát szerezni?

·       Az esemény utáni tablettákat csak nőgyógyász szakorvos írhatja fel. Ez lehet magánorvos vagy TB finanszírozott rendelőben dolgozó nőgyógyász. ·       A Jahn Ferenc Dél Pesti Kórházban is működik sürgősségi fogamzásgátló ambulancia. Felkeresés előtt azonban érdemes odatelefonálni: https://delpestikorhaz.hu/jarobeteg-ellatas/ambulanciak/surgossegi-fogamzasgatlo-szakambulancia/·       Mivel itt az idő nagyon sokat számít, előfordulhat, hogy a „rendes” időpontkérés nem működik. Léteznek olyan telefonos vagy online egészségügyi rendelők, ahol telefonos konzultáció alapján felírják a tablettát és nem kell személyesen megjelenni a rendelőben. Természetesen itt is külön díja van a konzultációnak és a tablettának.

Az ábrán
Forrása: https://bodell.mtchs.org/OnlineBio/BIOCD/text/chapter33/concept33.3.html
azt láthatod, hogy a megtermékenyülést követő hetedik napon az embrió beágyazódik a méhnyálkahártyába, vagyis kimutathatók a terhesség hormonális jelei, észlelhetővé válnak a tünetek. Az ezt megelőző napokban a megtermékenyített petesejt osztódni kezd és közben vándorol a petevezetékben a petefészektől a méh felé.