Mi az orgazmus?
2024. ápr. 12., Várnai Dóra

Ha utánanézel ennek a szónak mondjuk egy biológia könyvben, akkor valószínűleg olyanokat fogsz találni, hogy „a szexuális izgalom csúcsa, mely együtt jár azzal, hogy a nemi szervek vérátáramlása megnő és gyakran kíséri az ondóváladék felszabadulása a férfiaknál, nőknél pedig a hüvelyizmok összehúzódása”. Ennyi?

A meghatározás jól mutatja, hogy a szervezetben mi történik, de magát az érzelmi állapotot nem jellemzi.  Tulajdonképpen az orgazmus a test természetes reakciója az önkielégítés vagy szexuális együttlét alatti, fokozatosan növekvő jó érzésekre.

1. Milyen érzés az orgazmus?

Az orgazmus sokféleképpen lehet megélni, átélni, ezért nehéz egyetlen jellemzést adni róla. Íme néhány ember véleménye:

 

 • “Olyan mintha folyamatosan emelkedne a nyomás, aztán bekövetkezik egy mini-robbanás a testemben.”
 • “Először csak szexuális izgalmat érzek és aztán az érzések csak fokozódnak, aztán hirtelen felszabadulnak, kifutnak. Azt hiszem, ez a hirtelen felszabadulás az orgazmus.”
 • “A nemi szervem elkezd bizseregni…egyre jobban… aztán valami történik és akkor fantasztikusan érzem magam…”
 • “Bárcsak tudnám jellemzeni, de nem tudom. Mindenesetre nagyon jó érzés.”

2. Mindenki átéli az orgazmus szexuális együttlét alatt?

Nem mindenki tapasztal orgazmust szexuális ingerlés hatására.  Aki egyébként átéli az orgazmust, azzal sem feltétlen fordul ez elő minden egyes alkalommal, főleg nem mindig pont akkor, amikor a partner is átéli az orgazmust. A fiúk esetében általában (de nem mindig) igaz, hogy ha van magömlésük, akkor az orgazmust is átélték. A lányoknál a legtöbb esetben a csikló ingerlése is szükséges feltétele az orgazmus bekövetkezésének, és ez nem mindig történik meg a csak behatolással (a pénisz behatolása a hüvelybe) járó együttlétkor. Éppen ezért is fontos, hogy ne az orgazmus elérése legyen a célja és értelme a szexuális együttlétnek. A másikhoz közel lenni, hozzábújni, megcsókolni, érzeni a bőrét, az illatát, akkor is nagyon jó érzés, ha orgazmus egyébként nem következik be.

3. Különböző partnerekkel másféle orgazmust lehet átélni?

Ne felejtsük el, hogy az orgazmus egy testi reakció és egy érzelmi állapot is egyben. Sokan azt mesélik, hogy ha olyannal vannak együtt, akibe nagyon szerelmesek, akivel igazán mély érzelmi kapcsolatban vannak, akkor az orgazmus érzése intenzívebb számukra, mint akkor, ha csak egyéjszakás kalandjuk van valakivel. Az orgazmus ugyanazzal a partnerrel is lehet különböző.

4. Hogyan lehet eljutni az orgazmusig?

Vannak, akik azt hiszik, hogy csak azt nevezzük orgazmusnak, amit szexuális együttlét során tapasztalnak, de tulajdonképpen az orgazmust önkielégítés során is el lehet érni, mikor valaki saját magának okoz szexuális örömet. Ez tehát azt jelenti, hogy az is megtapasztalhatja az orgazmust, akinek nincs szexuális kapcsolata egy fiúval vagy lánnyal. Ráadásul az orgazmus elérése tanulható - az önkielégítéssel szerzett tapasztalat is nagyon hasznos hozzá.

5. Mitől függ, hogy milyen az orgazmus?

Az orgazmus élménye változhat egyénenként és egy ember is sokféle orgazmust élhet át.  Ahogy az előbb említettük, befolyásolhatja, hogy kivel van együtt az ember. Az is számít, hogy milyen módon izgatják szexuálisan pl. kézzel, szájjal, a másik nemi szervével vagy szexuális segédeszközzel. A szex alatti testhelyzetek is befolyásolhatják az orgazmus intenzitását, illetve általános testi és érzelmi állapotunk.

6. A fiúk és lányok másfajta orgazmust élnek át?

A lányok esetében az orgazmust a hüvelyben, a végbélben vagy a méhben lévő apró izmok gyors összehúzódása okozza. Ahogy az izgalom fokozódik, több vér áramlik a nemi szervekben és a csikló a péniszhez hasonlóan megmerevedik. A hüvelyváladék összetétele is megváltozik. Ha bekövetkezik az orgazmus, akkor az agyban dopamin és oxitocin nevű hormonok szabadulnak fel. Ettől aztán az emberek testi-lelki felszabadulást élnek át és ilyenkor a lányok arra vágynak, hogy átöleljék őket. Maga az orgazmus is kicsit hosszabb ideig tart a lányok esetében.

A fiúk esetében szexuális izgalom hatására megmerevedik a pénisz, és a további ingerlés orgazmushoz és magömléshez vezet. A magömlés alatt a pénisz és medence izmai is összehúzódnak, hogy az ondó távozni tudjon. Ezután a pénisz elveszti merevségét, amit általában ellazulás és gyakran fáradtság, álmosság is kísér. Ezért egy pihenési időszak következik, ami alatt általában nem lehet újabb merevedést kiváltani. Egy kis időnek el kell telnie.

7. Honnan tudom, hogy orgazmusom van?

Erre a legtöbben azt szokták válaszolni, hogy ha ez a kérdés, akkor valószínűleg nem volt orgazmusod. Sokaknak vannak torz elvárásaik a csúcsélménnyel kapcsolatban: valami testen kívüli, észvesztő élményre számítanak. Néha ez az, ami történik, de néha sokkal „csendesebb” az élmény.

8. Teherbe lehet esni az orgazmus alatt?

A teherbeesés egyik feltétele, hogy ondó kerüljön a hüvelybe. Ehhez nem szükséges az, hogy bármelyik fél is orgazmust éljen át. A teherbeesést védekezéssel lehet elkerülni pl. óvszerrel, fogamzásgátló tablettával vagy ezek kombinációjával.

9. Mit jelent a többszörös orgazmus?

Ez a kifejezés arra utal, amikor valaki több orgazmust is átél néhány perc alatt. Elég ritka jelenség és többféle tényező is befolyásolja. Gyakran összefügg a hiperszexualitással (a szexuális vágy túl intenzív megélése).

10. Van olyan, hogy valaki képtelen az orgazmus átélésére?

Van ilyen és van egy szakszó is: anorgazmia. Ez az orgazmus átélésére való képtelenséget jelenti. Férfiaknál és nőknél is előfordulhat. Nem jelenti a magömlésre való képtelenséget vagy a teljes szexuális öröm hiányát. Az orgazmuskészég hiányának lehetnek testi és lelki okai is pl. stressz, súlyos megrázkódtatás, depresszió, cukorbetegség, magas vérnyomás, a hüvely vagy a pénisz sérülése, bizonyos gyógyszerek, drogok hatása. Az anorgazmiát szexuálpszichológus, szexuálterapeuta hatékonyan tudja kezelni.

Szexuális kapcsolathoz javasoljuk:

 • Beszélgess a partnereddel arról, hogy mi esik jól neked és mit nem szeretnél.
 • Az, hogy lefekszel-e valakivel és ki az illető, egy nagy döntés, érdemes megfontolni.
 • A Te döntésed, hogy lefekszel-e valakivel.
 • Soha nem szabad hagyni, hogy bárki bármivel szexuális együttlétre kényszerítsen.
 • Ha még nem állsz készen, akkor teljesen OK, ha még vársz.
 • Védekezz a teherbeesés és a szexuális úton terjedő betegségek ellen.
 • Ha kérdésed van, fordulj egy megbízható felnőtthöz (szüleid, iskolapszichológus, anoním tanácsadás pl. Kék Vonal: https://kek-vonal.hu/ )