Hogy szereznek információt a szexről a fiatalok?
2013. aug. 30., külső forrás

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010-ben végezte felmérését 14-16 éves iskolás fiatalok körében. Ebből olvashattok.Fontosnak tartjuk azt, hogy ebben az életkorban, amikor a legtöbb kérdés felmerül, amikor nagy a tájékozatlanság, bizonytalanság, akkor legyen késztetésük a beszélgetésre és legyenek ehhez megfelelő társak, akik ténylegesen tudnak segíteni az eligazodásban.
Mindkét korcsoportra az jellemző, hogy elsősorban barátaikkal és partnerükkel, esetleg idősebb testvérükkel beszélik meg a szexualitással kapcsolatos kérdéseiket. A szakemberek nem játszanak szerepet (védőnő, tanár), és az anyákhoz is a vártnál kevesebb esetben fordulnak – életkoruktól függetlenül. A lányok ugyan valamivel gyakrabban fordulnak anyjukhoz, a fiúk esetében ez igen ritka.
A 14 évesek még gyakran zavartak, ha a szexualitás szóba kerül, a partnerek szerepe pedig felértékelődik 16 éves korra, és érthetően a leggyakoribb társak lesznek a szexualitással kapcsolatos dolgok megbeszélésében.

     * A szemérmes kategóriába azok kerültek, akik
     „kerülik a témát, és/vagy zavarba jönnek, ha valaki szóba hozza e témát.

 Jelentősége van annak, hogy hányan vannak, akik senkivel sem beszélgetnek a szexualitásról – holott koruknak megfelelően az gondolataik igen nagy hányadát foglalja el. A fiúk 62%-a, a lányok fele egyáltalán nem beszél senkivel e témáról, s feltehetően felületes, vagy éppen ellentmondásos ismereteit más módon szerzi be. A fiatalok ötöde – elsősorban a 14 évesek, és a lányok – zavarba jön a téma hallatán, kerüli a témát, kellemetlennek érzi másokkal ilyesmiről beszélgetni. Számuk ugyan csökken 16 éves korra, de úgy véljük, még mindig igen kevés a lehetőségük megbeszélni felmerülő kérdéseiket, illetve nem találnak olyan embert, aki megfelel erre a célra, akivel zavaruk ellenére nem kellemetlen az érdeklődésüket kimutatni, kérdéseiket feltenni.
A kérdezettek családi háttere teljességgel független a gyerek nyitottságától vagy éppen szemérmességétől. Az, hogy ki beszélget, vagy éppen nem talál beszélgetőtársat a szexualitásról, nem magyarázható a szülők iskolai végzettségével vagy éppen vagyoni helyzetével.

     * A szemérmes kategóriába azok kerültek, akik
     „kerülik a témát, és/vagy zavarba jönnek, ha valaki szóba hozza e témát.A teljes vizsgálatot megtaláljátok itt:
http://www.oefi.hu/tanulmany_szex.pdf