Tényleg kimaradok valamiből?
2021. jan. 4., Várnai Dóra

Első rész

Sokszor érezhetünk magunkban olyan késztetetéseket, hogy „most muszáj megint megnéznem a posztokat, mert biztos van valami új”, „ha most nem megyek le a parkba a többiekhez, biztos azt hiszik, hogy rám nem lehet számítani”; „el kell mindenképpen mennem erre a bulira, különben lemaradok az év partyjáról” vagy „még ma meg kell vennem ezt a cipőt, mert utána lemaradok az akcióról”. Már neve is van ezeknek az inkább szorongató érzéseknek, úgy hívjuk angolul, hogy Fear of Missing Out (röviden FOMO) vagyis attól való szorongás, hogy kimaradunk egy fontos társas eseményből, egy élményből, lemaradunk valamilyen jutalomról vagy jó üzletről. Ilyenkor az illető nem tud szabadulni a gondolattól, hogy mások (akik nem maradnak le) nagyon jól szórakoznak, feledhetetlen élményben van részük, fontos beszélgetéseket folytatnak, találkoznak életük szerelmével vagy más jó lehetőségek közelébe jutnak.

MIÉRT ILYEN FOJTOGATÓ EZ AZ ÉRZÉS?

A FOMO talán nem is lenne olyan nagy probléma, ha a közösségi média (pl. FB, Insta, Snapchar, Twitter, tiktok) nem erősítené fel azáltal, hogy ismerőseink általában azonnal beszámolnak azokról a lehetőségekről, amikről lemaradtunk. És azoknak is nyilván csak a felturbózott, kiszínezett változatáról. Az az érzés, hogy nem lehetünk ott másokkal, amikor ők „fontos” eseményeken jelen vannak, egy természetes szükségletünket a „valahová tartozás” szükségletének kielégítésében korlátoz meg minket. Ez pedig fájdalmas.
Az érzés felerősítését a reklámipar is használja termékek eladására, azzal próbálnak nyomást gyakorolni az emberekre, hogy ha nem veszik meg az adott cipőt, ruhát, ékszert, autót, akkor egy nagy lehetőséget szalasztanak el és unalmas emberek maradnak.

MIVEL JÁRHAT EGYÜTT EZ AZ ÉRZÉS?

• A FOMO gyakran túl intenzív vagy esetenként problémás közösségi média használattal járhat együtt. Akik megszállottjai annak, hogy képben legyenek, azok állandóan szemmel tartják a közösségi oldalaikat, folyton online vannak éjjel-nappal.

• Akik ezt a szorongást gyakran átélik, sokszor nagyon érzékenyek a társak visszautasítására és rizikós dolgokat is gyakrabban bevállalhatnak azért, hogy mások elfogadják őket. A FOMO érzés oda sodorhat valakit, hogy túl gyorsan, túl sokat adjon magából pl. nagyon sokat igyon egyszerre, különösebb ismeretség nélkül igent mondjon egy szexuális kalandra vagy veszélyes viselkedésre.

• És a legidegesítőbb következménye, hogy akik nagyon félnek, hogy kimaradnak valamiből, azok valójában tényleg lemaradnak azokról a dolgokról, amiért az egészet csinálják. Előfordul, hogy valaki nagyon fél, hogy lemarad egy buliról, akkor mindent megtesz, hogy ott legyen. Amikor ott van, akkor posztol néhány jól beállított képet, aztán ahelyett, hogy jól szórakozna, a telefonját nézegeti, hogy mit csinálnak a többiek, akik nincsenek itt, hátha egy másik, jobb helyen vannak éppen… Kész őrület, nem?

Folytatjuk!