Iskolakezdés
2023. aug. 29., Dr. Klujber Valéria

Az egyik legfontosabb időszak az ember életében, amíg diák.

Talán te is azok közé tartozol, akik a kérdésünkre, hogy örülsz-e az iskolakezdésnek, igennel válaszoltak. Nincsenek kevesen.

 

Hogy mégis mi a jó benne?

Talán az, hogy újra egy kis rendszerességet visz az életedbe. Sokaknak kifolyik az ujjai között az idő, nem tudnak mit kezdeni a nyári nagy szabadsággal, ami egyébként nem is könnyű. Az iskola stukturálja, szervezi az életedet, kereteket ad. Olyan kereteket, ami mellett azért jut szabadidő is. Ezt az ember akkor tudja igazán értékelni, amikor már munkába jár.


Másrészt találkozol a barátokkal. Sokaknak nem annyira az iskolából vannak barátaik, de azért egy-két jófej biztosan van, akikkel jóban vagy. Velük jó újra találkozni.

A tanulás, vagy maga a teljesítmény is sokaknak ad örömet, itt nyilván a lányok vannak többen. Aki szeret szerepelni, vagy ha nem szerepelni, csak tudni, annak sok közvetlen sikerélményt ad az iskola. Akik nem járnak élen a tanulásban, vagy akiknek az elvárás túl nagy stresszt jelent, azoknak persze inkább rosszat jelent az iskolakezdés. Ha te is így vagy, akkor merj segítséget kérni! Biztosan van az iskolában valaki, ha nem a tanár, akkor a védőnő, vagy az iskolapszichológus, akiben megbízhatsz. Ha te nem ide tartozol, akkor próbálj figyelni az ilyen társaidra, ne legyél azok között, akik avval tűnnek ki, hogy őket cikizik.