Elválnak a szüleim...
2022. okt. 21., Várnai Dóra

Sok oka lehet annak, hogy a szülők úgy döntenek, elválnak … A legtöbb szülő egyértelműen a kapcsolati problémák miatt dönt a válás mellett.

Néha, csak az egyik szülő akar kilépni a kapcsolatból, máskor mindkét fél ezt akarja.

Van, amikor a szülők úgy döntenek, hogy egy ideig külön élnek és ez a döntés később végleges marad.

Ha jogilag össze vannak házasodva, akkor merül fel, hogy hivatalosan is elváljanak.

Ne felejtsd el, hogy a válás a szüleid döntése soha nem a te hibád. Épp emiatt nem neked kell próbálkoznod, hogy rendbe tedd a dolgokat.

Amikor a szülők veszekednek, vagy külön válnak, akkor ez sokféle érzelmet válthat ki belőled.

 • Szomorúságot érezhetsz, amiatt, hogy megváltoznak a dolgok a családban.
 • Aggódhatsz, hogy sok minden más lesz vagy sok a bizonytalanság.
 • Lehet, hogy dühös vagy, mert a szüleid nem tudják megoldani a dolgokat.
 • Eluralkodhat rajtad a félelem, hogy valamelyik szülődet elveszíted vagy ritkán fogtok találkozni.
 • Érezhetsz megkönnyebbülést, ha a szüleid veszekedtek és nagy volt a feszültség.
 • Van, aki zavarodott, mert nem tudja miért nem működött a szülei kapcsolata.
 • Lehetsz emiatt nagyon magányos, főleg, ha senkivel nem tudsz beszélni a történtekről.

Segíthet, ha felkészülsz a változásokra!

Leggyakrabban az alábbi területeken várhatók változások a szülők válása után és ezekről nyugodtan kérdezheted őket.

 • Lakóhely: lehet, hogy az egyik szülőnél fogsz lakni vagy felváltva hol az egyikkel, hol a másikkal. Az is előfordul néha, hogy a szülők váltják egymást ugyanabban a lakásban és gyerekek nem költöznek sehová.
 • Együtt töltött idő: lehet, hogy valamelyik szülődet nem látod majd olyan gyakran és egymással is kevesebb időt töltenek majd.
 • Iskola: amennyiben változik a lakóhelyed, lehet, hogy új iskolába is fogsz járni.
 • Új szokások: például az egyik szülő visz iskolába, de már a másik hoz el.

Időbe telik mire hozzászoksz az új helyzethez – ezt nem lehet siettetni!

Hogyan lehet megbirkózni a szülők válásával?

 • Ne zárkózz be magadba: oszd meg az érzéseidet valakivel, akiben bízol!
 • Ne téveszd szem elől a céljaidat! Legyen egy célod, egy álmod a jövőben, amit nem engedsz el.
 • Ne hagyd abba azokat a tevékenységeket, amiket szeretsz (pl. ragaszkodj az edzéshez, a szülinapi bulihoz stb.)! Szükséged van egy kis időre, amikor nem csak az otthoni problémákra gondolsz.
 • Beszélj magadról és kérdezz: ha lehet, mondd el a szüleidnek, hogy vagy és mi aggaszt. Teljesen rendben van, hogy szeretnéd tudni, mi várható.
 • Tarts ki a szokásaid mellett: az edzés, a szakkörök, a rendszeres iskolai és iskolán kívüli alkalmak segítenek elterelni a figyelmedet és mederben tartják a mindennapokat.
 • Kérj segítséget szakembertől pl. iskolapszichológustól vagy más segítőtől. Ingyenesen, név nélkül hívhatod a Kék Vonal segítőit is: 116-111

 

Ancsi 13 éves volt, mikor a szülei elváltak. Jó egy évvel előtte már érezte a feszültséget közöttük. Úgy emlékszik, hogy az egész azzal kezdődött, hogy édesanyja egyre többet volt távol: vagy sokáig maradt bent a munkahelyén, vagy munkaügyben elutazott pár napra. Ezidő alatt édesapjuk volt velük, aki gondoskodott Ancsiról és testvéréről, de nem sokat mesélt anyukájuk útjairól, munkájáról, úgy tűnt, a szülők nem is nagyon ismerik egymás mindennapjait. Amikor anyukája hétvégén otthon volt, próbált úgy tenni, mintha minden rendben lenne, ebédet főzött vagy programot csinált, de Ancsi azt érezte, hogy anyukája valójában nincs ott velük. Hangos veszekedés kevés volt a szülők között, de időnként belenéztek egymás telefonjába vagy táskájába a másik tudta nélkül. A válás előtt nem sokkal a család még együtt ment nyaralni, de akkor már nagyon szomorúnak látta anyukáját. Nemsokára apukája elköltözött, de nem tudta pontosan hová és hogyan fognak ezután találkozni. Miután elváltak, a szülők már nem is nagyon beszéltek egymással, de egymásról mondtak csúnya dolgokat. Az iskolában is tudták, hogy a szülei elválnak és bár nem beszélt erről senkivel, azt érezte, hogy sajnálják. Ancsi sokáig azt hitte, hogy apukája haragszik rá, mert nem állt ki mellette. Nagyon sokáig próbált mindig úgy viselkedni, hogy annak a szülőnek adjon igazat, akivel épp együtt volt, és senkinek ne okozzon csalódást. 

Forrás: kidshelpline.au