Egyedül nevel az anyukám/apukám
2022. nov. 7., Várnai Dóra

Mindannyiunk környezetében vannak olyan ismerősök, barátok, akiket egyedül nevel az anyukájuk vagy apukájuk, vagyis csak egy felnőtt van jelen a mindennapjaikban. Esetleg veled is ez történt.

Itt most nem olyan családokról beszélünk, ahol a szülők elváltak, és ha nem is egyforma mértékben, de mindkét szülő találkozik a gyerekkel, hanem olyan felállásról, ahol döntően egy szülő látja el a nevelési feladatokat. Sokféle élethelyzet miatt alakulhat úgy, csak egy szülő, ezért az egyedül gyermeket nevelő családok sokfélék. Mégis az ilyen családok általában valamilyen veszteség nyomán jönnek létre pl. válás, a másik fél halála, betegsége, külföldre költözése. Magyarországon 2016-ban 86% az anya és 14% az apa volt az egyedüli felnőtt.

A család összetartása általában akkor is nagy feladat, ha két szülő van jelen. Az egyedül gyermeket nevelő szülők mindennapi nehézségeivel, küzdelmeikkel általában gyermekeik is tisztában vannak.  Látják édesanyjukat/ édesapjukat szomorúnak, túlterheltnek, keménynek, de leginkább olyannak, aki nem engedheti el magát, mert minden nehézséggel egyedül kell megküzdenie.

Milyen gondokkal küzdenek az egyedülálló szülők?

  • Egyszemélyes felelősségvállalás: van olyan felnőtt, aki örül annak, hogy nem kell másokkal folyton egyeztetve dönteni, ugyanakkor ez nagyon megterhelő is lehet. A mindennapok során akadnak nehezebb döntések is pl. hová járjon a gyermek iskolába, milyen programra lehet elengedni, stb. Ezeket a döntéseket egyedül kell meghozni és vállalni kell a következményeit is.
  • Hiányzó férfi- vagy női minta: az egyedül álló szülőknek sok gondot okoz, hogy miként lehet pótolni a hiányzó szerepeket. Hogyan fog egy egyedülálló anya fia megtanulni szerelni? Kitől fogja megtudni egy lányos apa lánya, hogy mi a menstruáció. Előfordul, hogy a szülő ilyenkor keres egy a családhoz közel álló rokont vagy barátot, akit példaképként állít. Persze van olyan is, hogy a jelen lévő szülő próbál meg egyszerre kétféle szerepet betölteni, pl. az anyukák mennek sportversenyre a fiukkal.
  • Az egyedül gyermeket nevelő családokban könnyen elmosódhatnak a generációs határok és a szülő olykor túl korán kezd el partnerként tekinteni a gyermekére, bevonja olyan döntésekbe, feladatokba, amik nem az életkorának megfelelőek. Ez leginkább akkor fordul elő, ha az egyedülálló szülőnek több gyermeke is van és ilyenkor a legidősebb testvér is szülői szerepbe kerül és nem a saját életfeladatait látja el (pl. elmegy szülőire).
  • Az egyedülálló szülőknek sokszor nincs lehetősége szabadidős programra menni vagy kapcsolatokat, barátságokat ápolni. Gyakran a házimunkát is teljes egészében magának kell elvégezni, ami nem könnyű feladat.
  • Anyagi gondok: egy egész család megélhetését kell egy embernek megteremteni, így meglehet, hogy sok mindenre nem futja. Az egyedülálló szülők is mindent szeretnének megadni gyermekeiknek és ezért sokszor erejükön felül teljesítenek.
Zsoltit egyedül neveli az anyukája, édesapját nem is ismeri. Anyukájának egyedül kell megteremtenie az anyagi feltételeket is, ezért Zsolti volt az óvodában és az iskolában is az első, aki reggelente megérkezett és az utolsó, akit hazavittek. Sok iskolai eseményen, ahová más gyereknek az apukája jött el pl. komolyabb kirándulások, sportnap, evezős túra, Zsolti csak az anyukájára számíthatott, akinek nem volt mindig egyszerű ilyen helyzetekben (pl. sátrat felállítani, cipelni a túrazsákot vagy vezetni a havas úton a sítáborban). Sokszor előfordult, hogy osztálytársai kérdezgették, hogy miért nincs apukája, de igazából nem tudott erre felelni és néha úgy érezte, hogy ő ettől kevesebbet ér.

Tanácsok

  • Keress valakit, akiben megbízol! Beszélgess egy baráttal, rokonnal vagy segítővel, aki könnyíthet terheiden azáltal, hogy meghallgatja a nehézségeidet és komolyan veszi azokat.
  • Húzd meg a határaidat és nyugodtan mondd meg a szülődnek, hogy olyan programra hív, ami szerinted nem neked való, vagy olyan témákat hoz fel, amik nagyon felnőttesek és nem akarsz ezekről beszélni.
  • Érezz együtt a szülőddel a nehézségekben, de ne hagyd, hogy az iránta való sajnálat határozza meg a kapcsolatotokat.
  • Segíts a szülődnek egy kicsit a mindennapokban pl. a takarításban, bevásárlásban.