Út a munka világába - diákmunka 16 éves kortól
2020. jún. 22., Atlasz Iskolaszövetkezet

Saját zsebpénz, önállóság, munkatapasztalat: ez mind-mind együtt jár a diákmunkával. De a tanulás mellett hogyan szakíthatsz időt a munkára? Milyen munkát találhatsz egyáltalán a suli mellé?

Az Atlasz Iskolaszövetkezet tanácsaival segítünk elindulni, hogy magabiztosan vághass bele a diákmunkába!

Kezdjük az alapoktól: mikortól dolgozhatsz? 

Törvényileg szabályozva van a diákmunka-vállalás korhatára. 15 éves korodtól dolgozhatsz iskolai szünetekben, 16 éves korodtól kezdve pedig már tanév alatt is. Nagyon fontos, hogy ekkor még kötelező a szüleid hozzájárulása is: csak a 18. születésnapod után fogsz tudni egyedül szerződni. 

A legtöbb iskolaszövetkezet 16 éves kortól kínál diákmunkát, mert a fiatalabbakra még nagyon-nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. 

Mi kell a diákszövetkezeti tagsághoz? 

A diákmunkához az alapvető papírjaid fognak kelleni: a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya és természetesen az érvényes diákigazolványod. Kell egy bankszámla is, 18 éves korod előtt az egyik szülődé, utána már a sajátod. 

Sok helyen ezeket kell magadat vinned a szerződéskötéshez - az Atlasz Iskolaszövetkezetnél viszont már otthonról is leszerződhetsz elektronikus szerződéssel. Így egy kicsit egyszerűbb, hiszen a szüleidnek nem kerül plusz időbe, hogy téged elkísérjenek, hanem otthon leülve, online, gyorsan el tudjátok intézni a “papírmunkát”. 

Hogy néz ki a diákmunka-keresés?

Rengeteg különféle munkalehetőség közül válogathatsz országszerte. Vannak adminisztrációs, irodai diákmunkák, fizikai munkák, ahol mondjuk egy raktárban kell pakolni, szortírozni és akadnak vendéglátós pozíciók is, ahol krumplit süthetsz, felszolgálhatsz.

18 éves korod után pedig rengeteg szakmai lehetőség nyílik előtted: a tanulmányaidhoz passzoló szakmai gyakorlatok közül is válogathatsz, ahol már releváns munkatapasztalatot is szerezhetsz. Ekkor már akár éjszaka is dolgozhatsz, túlórázhatsz, kasszászhatsz, sofőrködhetsz, dolgozhatsz fesztiválokon - akár csak a felnőttek!

Mivel minden diákmunkás tanul is, ezért ezek a munkák legtöbbször részmunkaidősek vagy hétvégére esnek - így megoldható a diákmeló és az iskola összeegyeztetése.

A munkára való jelentkezés nagyon egyszerű. Nézz körül az iskolaszövetkezet weboldalán, ahol összegyűjtik az elérhető diákmunkákat. Válaszd ki a szimpatikus állást, regisztrálj egy e-mail címmel és jelentkezz rá! A munkajelentkezés is elektronikusan, online zajlik már, nem is kell hozzá bejönnöd az irodába.

Az Atlasz Iskolaszövetkezet kollégái mind fiatalok: ismerik a helyzetedet és nagyon szívesen segítenek testhezálló munkát választani, akár egy videós megbeszélésen keresztül is.

Milyen haszna van a diákmunkának?

Az első nyilvánvaló: a fizetés. Minden hónap 10-én megérkezik a bankszámládra a SAJÁT megkeresett pénzed - hát ennél felnőttesebb érzés kevés van. Elköltheted szórakozásra, kikapcsolódásra, de akár nagyobb, hasznos dolgokra is gyűjthetsz belőle: saját laptop, nyelviskola, jogosítvány, külföldi utazás.

A második hasznos vetület talán kevésbé egyértelmű, de szuperfontos: munkatapasztalatot szerzel. Az ügyintézés, a jelenléti ív, a munkamegbeszélések nagyon bonyolultnak tűnnek elsőre, de te már diákként megismered ezeket. Az idődet is jobban kell majd beosztanod, ezért gyakorlatot szerzel a pontos bejárásban, a tanulás és a munka összehangolásában. Ez hatalmas segítség lesz később!

Most még nem olyan nagy a tétje, van időd kitanulni ezeket az adminisztratív, hivatalos dolgokat. Nagyon büszke lehetsz majd magadra, amikor mások még bizonytalankodnak, te már magabiztosan kézben tartod majd a dolgaidat.

Fontos, hogy ha csak egy diákmunkára is jelentkezel, akkor neked már sohasem lesz üres az önéletrajzod.

Sokan a tanulmányaik végén szembesülnek csak azzal, hogy nehezen tudnak állásokra jelentkezni, mivel semmilyen tapasztalatuk nincsen. Ha belevágsz a diákmunkába, neked már lesz mit beírni a CV-be, lesz miről beszélni az első állásinterjúdon, könnyebben indulsz majd el a munka világában.

Maradt még benned kérdés? Írd meg bátran kommentben és válaszolunk! :)

A NAV tájékoztatója a diákok foglalkoztatásáról (PDF)