Okoseszközök az egészségmegőrzésben
2023. ápr. 26., Dr. Klujber Valéria

A jövő egészségügyével foglalkozók számára nyilvánvaló, hogy az okoseszközök egyre elterjedtebbek lesznek, mert hasznosak.

Az emberek egyre nagyobb része már ma is tudatosan részt kíván venni az egészségével, betegségeivel kapcsolatos folyamatok alakításában. Ehhez az okoseszközök hasznos segítséget nyújtanak.

Egy kutatás szerint a magyar emberek 60 százaléka fordult, vagy fordulna a jövőben orvoshoz az okoseszközökből nyert baljós információk alapján. A felmérés szerint a válaszadók háromnegyede megbízik az okosórája vagy okoskarkötője méréseiben, 42 százalékuk legalább hetente, közel egyharmaduk pedig naponta ellenőrzi az eszközök által mért egészségügyi adatokat. A megkérdezettek mintegy háromnegyede tekint az okoseszközökre hasznos társként az egészségmegőrzés, illetve sportolás során, a felhasználók majd fele pedig állítja, hogy pozitív változást érez az életében az eszközök használatának köszönhetően.

A kutatás szerint a válaszadók sorrendben a pulzusmérést (70%), a vérnyomásmérést (65%) és a lépésszámlálást (61%) keresik leginkább a viselhető okoseszközük kiválasztásakor, a válaszadók mintegy fele pedig az alvásminőségét is szeretné a készülékek segítségével követni. A 18-39 éves korosztály, azon belül a férfiak a legnyitottabbak az egészségmegőrzést segítő alkalmazások használatára.

Az olyan eszközök mellett, mint a lépésszámláló és a pulzusmérő, ma már a véroxigén otthoni mérése is lehetséges. Az új technológiák az adatok egyre szélesebb spektrumának monitorozását teszik lehetővé, egyre nagyobb időintervallumból, egyre több adatot szolgáltatnak. A folyamatos adatmonitorozásnak köszönhetően a szakorvos egyéni mintázatok alapján állíthatja fel a diagnózist. A későbbiekben pedig a javasolt életmódváltoztatás vagy kezelés hatását is könnyű ellenőrizni.

Az új technológiák támogató ereje fontos tényező lehet a motiváció fenntartásában, hiszen folyamatosan nyomon-követhetjük a fejlődést.

Ezeknek az adatoknak a felhasználására remélhetőleg a jövő egészségügye és orvosai is nyitottak lesznek. A saját egészségével értően foglalkozó beteg segíti a munkájukat!