Mit köszönhetünk az ChatGPT-nek?
2023. febr. 17., Várnai Dóra

A cikket az OPEN AI nevű mesterséges intelligencia program segítségével készítettük.

Mostanában sokat hallani a ChatGPT-ről, ami egy új, nagyszabású mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) chatbot, amit mindennapi felhasználók rendelkezésére bocsájtottak. Segítségével lehet pl. vicceket kitalálni, betegségeket diagnosztizálni, szövegeket fejleszteni vagy akár beadandókat elkészíteni.  A chatbot a felhasználóval való „beszélgetés” (interakció) során kapott információk segítségével készíti el a „terméket”.

Gondolj a ChatGPT-re, mint egy fejlett chatbotra, amely képes értelmezni a nyelvet és válaszolni arra. A hagyományos chatbotokhoz képest azonban a ChatGPT képes új és egyedi válaszokat adni széles körű kérdésekre, így kiváló eszköz a kommunikációhoz és az információ-lekérdezéshez.

Például megkérdezheted a ChatGPT-t egy történelmi eseményről, egy tudományos fogalomról vagy a legfrissebb hírekről, és igyekezni fog releváns és pontos választ adni. Pont, mint egy tájékozott ismerősöd.

Mit gondolnak a diákok a ChatGPT-ről?

Összességében a diákok véleménye a ChatGPT-ről sokféle és összetett, és függ az egyéni tapasztalataiktól és attól, hogy hogyan gondolkodnak az AI és a technológia használatáról az oktatásban.

Néhány diák úgy véli, hogy a modell nagyszerű eszköz a tanuláshoz és a kérdéseikre való válaszokhoz való gyors hozzáférésben. Mások szerint a ChatGPT nem pótolhatja a valós tanárokat és a személyes interakciót, és csak akkor hasznos, ha a valós tanárok ellenőrzik és irányítják használatát.

Vannak, akik aggodalommal tekintenek a ChatGPT jövőjére, és félnek attól, hogy a technológia eltávolíthatja őket a valós emberektől és a kapcsolatoktól, valamint befolyásolhatja őket a kérdéses információkkal. Mások úgy vélik, hogy a ChatGPT hatékonyan szolgálhatja a tanulás személyre szabását.

Néhány vélemény:

  • Egy barátom ajánlotta a ChatGPT használatát, szóval kipróbáltam. Elég meglepő volt az eredmény, mert például tudtam a segítségével egy próba-esszét írni arról, hogy miért szeretnék felvételizni, de hozzáteszem, hogy azért sok hiba volt az írásban. Őszintén szólva, sosem használnám arra, hogy iskolai feladatokat ennek segítségével oldjak meg”.
  • A ChatGPT fantasztikus! Sokféle kérdést tudtam feltenni és kaptam rá megfelelő válaszokat. Sosem gondoltam volna, hogy az AI ilyen „okos”!”
  • Én személy szerint használtam már a CHatGPT-t és nagyon hasznos beadandók készítéséhez. Azért fontos lenne, hogy etikusan használják, mert könnyebb csalni és bármi, amit egy mesterséges intelligencia alkalmazás biztosít, az csak egy másolat lehet”.

A ChatGPT hiányosságai

  • Pontosság: Bár a ChatGPT sok adat alapján dolgozik, és sok kérdésre pontos választ adhat, de azok nem mindig helyesek. Néhány esetben a modell hamis információt generálhat vagy helytelen választ adhat.
  • Torzítások: Mint bármelyik gépi tanulási modell, a ChatGPT a bevitt adatok alapján működik, ami viszont az adatbevivők szemléletét és ismereteit tükrözik. Ez azt jelenti, hogy a ChatGPT fenntarthatja válaszaiban az eredetileg jelen lévő torzításokat és sémákat.
  • Helytelen használat: Nyelvi modellként a ChatGPT lehetőséget ad rosszindulatú célokra történő felhasználásra is, például hamis hírek terjesztésére vagy gyűlöletbeszéd generálására. Fontos óvatosan használni a ChatGPT-t, és ellenőrizni kell az információit.
  • Korlátozott kreativitás: Bár a ChatGPT képes egyedi válaszok generálására, ezek azonban még függenek a bevitt információk minőségétől. Ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekre nem tud kreatív vagy eredeti válaszokat generálni.

Felhasználása az oktatásban

A chatbot képes esszéket, dolgozatokat írni, problémákat megoldani, amin sok tanár kiakadt. Vannak olyan térségek, amik már be is tiltották a használatát, míg máshol inkább arra törekszenek, hogy ezt beépítsék a tanítás folyamatába és azt próbálják elérni, hogy a diákok felelősen és etikusan használják. Egyes tanárok például elhatározták, hogy nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a szóbeli számonkérésére, illetve olyan beadandókat fognak inkább kérni, amik valamennyire az ChatGPT-k gyengeségeire alapoznak.

Összességében az oktatási szektor még mindig a ChatGPT és más AI nyelvmodellek potenciáljának felfedezésének korai szakaszában van. Ahogy a technológia továbbfejlődik, valószínűsíthető, hogy a ChatGPT használata az oktatásban egyre szélesebb körű lesz.