Varjak
2024. febr. 26., Dr. Klujber Valéria

Itt élnek velünk és sokkal okosabbak, mint gondolnád

Már jó ideje figyelem a varjakat a városban, milyen profin tudják, hogy a szemetesben melyik darabot érdemes kinyitni vagy széttépni a jó falatok reményében. Persze ehhez az is kell, hogy csak úgy kidobáljuk az ételmaradékot a csomagolással együtt a nyitott kukákba. Azt is láttam már, ahogy láthatóan töprengve ül egy-egy madár a zárt szemetes mellett, hogy ezt hogyan lehet vajon kinyitni. Biztosan rá fognak jönni arra is.

Egy idős nénit szinte minden reggel látok munkába-menet, ahogy a két kövérkés kutyáját sétáltatja. Majdnem mindig vele van két dolmányosvarjú is, akiknek néha látom, hogy ugyanúgy ad a jutalomfalatból, mint a kutyáinak. Gondolom már várják a varjak a nénit és tudják, hogy a pórázon lévő nyugodt kutyáktól sem kell félniük.

Ősszel a diókat képesek az úttestre dobni, majd kivárni amíg egy arra jövő autó eltapossa nekik, ha esetleg nem törik össze a leejtésre.

Aztán megtudtam, hogy még ennél is sokkal okosabbak.

Képesek eszközöket használni (amire régen azt hittük, hogy csak az ember jellemzője, de ma már nem csak főemlősökről tudjuk, hogy csinálják) sőt eszközöket készíteni! Meghajlítani egy drótot, ha látja, hogy azzal kihúzhat egy lárvát, vagy pl. köveket dobni egy vízzel félig megtöltött tartályba, ha az ennivaló a víz tetején úszik, de az alacsony vízszint miatt nem éri el. Ez aztán valóban nem akármi!! Ráadásul ezt – látszólag – nem kell nekik tanulniuk, maguktól jönnek rá.
Kísérleti körülmények között összetett feladatokat is képesek megoldani, vagyis hogy egy eszközzel egy másik eszközt tudnak csak elérni és ezt követően a vágyott élelmet.

https://www.origo.hu/tudomany/20171116-aesopus-mesejet-is-tokeletesen-megismeteltek-az-intelligens-madarak.html

Ezen a videon egy dolmányos varjú beetet a halfogás előtt. Egy kenyérdarabot használ. Érdemes megnézni!
https://24.hu/tudomany/2018/06/17/varju-halfogas-debrecen/


Szintén nagyon különleges az a tulajdonságuk, hogy meg tudják becsülni a tárgyak súlyát. Erre egy kísérlet eredményei alapján szereztek bizonyítékot

https://index.hu/techtud/2019/01/24/varjak_okos_intelligencia_allati_viselkedes/

A könnyebb tárgyakat úgy ismerték fel, hogy jobban mozgatta őket a szél, ez alapján becsülték meg a súlyukat! Ebből a látványból az esetek 73 százalékában (a véletlen választásnál lényegesen magasabb valószínűséggel) a megfelelő tárgyat választották!

    FORRÁS: ABC.NEWS.COM.AU

 

Még együttműködésben is jobbak, mint mi (főemlősök)!
Például a varjakkal rokon csókák (és valószínűleg a varjúfajok is) dühös támadással reagálnak, ha meglátják, hogy bármiféle ragadozó megfogott egy varjúfélét. A támadást nem maga a ragadozó látványa váltja ki, hanem hogy a ragadozó varjúfélét zsákmányol. A viselkedés célja nem az elfogott társuk megmentése lehet, hanem a ragadozó zavarása, és így annak elérése, hogy ne élvezhesse zsákmányát, vagyis elmenjen a kedve a további csóka- és varjúfogástól.
Azt hiszem igazi túlélők.
Szerintem legszebb fajuk (a szintén városban is látható) csóka.