Téli erdő
2022. jan. 10., Dr. Klujber Valéria

Hogy miért szeretem a téli erdőt? Erdő mellett lakunk, így szinte akármikor beszaladhatok. Nyáron és ősszel a gombaszedés miatt jó, a tavaszt szerintem nem kell magyarázni, ilyenkor pedig … az állatnyomok miatt!


Amire más évszakban nincs mód, azt a frissen leesett hóban gyönyörűen kiélvezhetjük – láthatjuk, hogy az erdőben rengeteg állat jár.

Ma reggel a legtöbb a nyúlnyom volt (ez általában így van), úgyhogy ezeket mutatom meg. Van úgy, hogy hónapokig nem találkozom nyulakkal, mivel kutyával sétálok az erdőben és a nyuszik nem szokták megvárni, amíg elég közel érek hozzájuk ahhoz, hogy meglássam őket, de azért már sokszor összefutottunk. Egyszer majdnem szó szerint is, mivel a kutyám sajnos elkezdte kergetni az egyik túl bátor nyuszit és okosan éppen felém rohantak az úton. Hogy a kutya gondolta úgy, hogy így biztosabban meg tudjuk szerezni őkelmét, vagy a nyuszi okoskodott úgy, hogy az úton a legegyszerűbb szaladni, azt nem tudom, de pár méterre megközelített rohanás közben és csak akkor vette észre, hogy ez így nem lesz jó, mert nekemszalad. Persze könnyedén irányt váltott.

Ezek az irányváltások, meg a nyuszi haladási módja is csodásan tanulmányozható a hó-nyomokon! A nyuszi könnyű, így általában nem süllyed bele a mély hóba, még akkor sem, ha ugrik. A két mellső lába ilyenkor egymás mellé kerül, de a hátsókat egymás elé rakja. Mind a négy lábnyom külön látható, mint az első képen.A következő képen az látszik, amikor leül a hóba. Szerintem nagyon szép! Van amikor a karmai is jól láthatóan kirajzolódnak.

 

Bal oldalon a mellső tappancsai, jobbra a hátsók, ahogy hosszan leérnek.

Az utolsó képen azt mutatom meg, milyen szépen látszik, ahogy hirtelen irányt változtat. Minden ok nélkül is csinálja, nem csak akkor, ha menekül.


Persze sok vaddisznócsapás és néhány őz nyoma is látszott, de ezt – ha akarjátok – majd legközelebb. A vaddisznókkal volt már egypár kalandom, de a nyomaik nagyon szépek. Az őzek vékony kis lábai nagyon besüllyednek a hóban, elég nehéz szép fényképet csinálni.

Szép a tél, de azért már várom a tavaszt!