Tavasz és meleg
2024. márc. 19., Dr. Klujber Valéria

A népi megfigyelésekben általában van igazság. Így van ez Sándor József és Benedek napjával is.

Március 18. Sándor napja
Az első meleghozó nap. A mindenki által ma is ismert népi tapasztalat ezt mondja: "Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget."
Ám ha üres ez a zsák, nem kapod csak a harmadát – fűzik hozzá a Muravidéken.

Március 19. József napja
A három jeles nap közül szokásokban és hiedelmekben ez a leggazdagabb. A hagyomány szerint a madarak megszólalnak ezen a napon, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot" Időjárás- és termésjóslás is fűződik József napjához. A Mura-vidéken úgy mondják: „amilyen az idő József-napkor, olyan lesz Péter Pálkor és szénahordáskor"
Göcsejben József-napkor hajtották ki először a marhákat a legelőre. (Másutt általában Szent György-nap volt a hagyományosan megszabott ideje.) József-nap a méhek kieresztésének is megszabott ideje. Algyőn a gazda a következő szavak kíséretében eresztette ki a méheket: „Atya, Fiú, Szentlélök Isten nevibe induljatok, rakodjatok, mindön mézet behordjatok!" Medvesalján azt tartották, hogy József-napkor kell elkezdeni a szántást, mert akkor jó termés várható.
A gólyákat is ezen a napon várjuk vissza.

Március 21. Benedek napja
A tavasz első hivatalos napja. Ünnepén a Nap erőre kap, diadalútját kezdi el. A tavaszi napéjegyenlőség ideje ez, amikor is egyforma hosszúak a nappalok és az éjszakák.
Napján a gyerekek forogva, ugrálva, hajadon főtt kiabálták: "Benedek, jönnek a jó melegek!"
A göcsejiek azt tartják, hogy Benedek engedi ki zsákjából a bogarakat. Általában ekkor érkeznek meg a fecskék.

Interneten még sok érdekességet találhattok.