Napfogyatkozás
2015. márc. 19., Dr. Klujber Valéria

Hazánkból nézve a napkorong közel 60 százaléka fog eltűnni, míg az Atlanti-óceán északi vidékein teljes napfogyatkozás lesz. 

Mikor és mit látunk?
Budapestről szemlélve központi csillagunk 58,4%-át fedi majd el a Hold 10 óra 48 perckor, amikor az égitest a látóhatár felett 40° magasan járja majd égi útját. A jelenség Budapesten péntek délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek.

A maximális fázis időszakában a napfény kissé sápadtabban világítja meg a tájat a megszokottnál, azonban oda kell figyelnünk, ha ezt az eltérést érzékelni is szeretnénk.

Ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba, az éppoly veszélyes, mintha egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

A napfogyatkozással készített szelfivel ugyanez a helyzet!

Miért olyan érdekes ez a Földön?
Ma már jól tudjuk, hogy a napfogyatkozás annak köszönhető, hogy a Hold egy időre – legalább részben – eltakarja a Napot. Ez a jelenség a Naprendszer más bolygóin is előfordul,de egy érdekes egybeesés miatt azonban mégiscsak kitüntetett helyzetben érezhetjük magunkat.A Hold szinte pontosan annyival kisebb átmérőjű a Napnál, amennyivel közelebb van a Földhöz (körülbelül 400-szor), így a két égitest látszólagos átmérője a Földről nézve csaknem egyforma. Ezért következhet be a teljes napfogyatkozás, amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot, azonban a korona, vagyis a Nap plazmából álló atmoszférája még megfigyelhető.

Valójában a Naprendszer a minden égiteste leárnyékolhatja a Nap fényét. A kapott árnyékot úgy képzelhetjük el, mint egy igencsak hosszúkás kúpot, melynek van egy középső, teljesen sötét része (ez az umbra – innen egyáltalán nem látni a Napot), valamint egy külső, fokozatosan világosodó köpenye (ez a penumbra – innen nézve úgy tűnik, mintha a szóban forgó égitest "kiharapott" volna valamennyit a Nap korongjából). Egy bolygón akkor figyelhető meg napfogyatkozás, ha felszínének egy része egy hold árnyékkúpjába kerül. Azokon a területeken, melyek a kúp "magjába", vagyis az umbrába esnek, teljes napfogyatkozás következik be, a penumbrában pedig részleges napfogyatkozás észlelhető. Lásd az ábrát.Ha részletesen érdekel:
http://fenyeve.mta.hu/nezzuk-egyutt-a-penteki-napfogyatkozast/

Mikor lesz legközelebb? Ha most nem érsz rá...

Legközelebb 2022. október 25-én láthatunk napfogyatkozást, de az csak 32%-os lesz.
2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90%-os részleges, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozást nézhetsz majd.

Tipp

Szerintem megéri kipróbálni – kérjétek meg a tanárotokat, hogy nézzétek együtt a napfogyatkozást!