Koffeinmentes kávé
2022. okt. 18., Dr. Klujber Valéria

Te is szoktál inni? De hogy készül?

Napjainkban divatosak a mentes dolgok. A tejcukormentes tej, az alkoholmentes sör, vagy a koffeinmentes kávé. Valamiért a vegánok is a szokásos ételek utánzatát szeretik a tányérukon látni, csak persze állati eredet nélkül.
Lássuk hogyan készül a koffeinmentes kávé!
Az első és egyben legelavultabb eljárás az oldószeres kezelés. Általában a nem túl magas minőségű kávéhoz használják.
A pörkölés előtt, a zöld kávészemeket vagy gőzzel hőkezelik, vagy hatalmas tartályokban áztatják addig, míg vízáteresztő képességük el nem éri a kívánt fokot. Ezt követően metilén-kloriddal (erős oldószer, hígítóként is használják festékekhez) vagy etil-acetáttal (az etilalkohol és az ecetsav észtere –rémlik még kémiából?-, körömlakklemosók alapanyagaként is szolgál) oldják ki a koffeint. Ezután alaposan átmossák így a koffeines oldószer távozik, majd pedig kiszárítják a szemeket.
A módszer nem hangzik túl egészségesnek, azonban mindkét oldószer zöld lámpát kapott hivatalosan egészségügyi szempontból. Ráadásul a többszöri öblítés hatására más értékes anyagok szintje is csökken a kávébabban (cellulóz, fehérje, citromsav) vagyis a kávé összetétele megváltozik.
A minőségi kávé koffeinmentesítésére két módszert használnak.

Svájci-vizes módszer
A nyerskávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldott anyag-tartalma segítségével a koffein kioldódik a kávéból, az értékes íz- és illatanyagok pedig bent maradnak a szemekben. Az áztatás után megszárítják a babokat, és ezután következik a pörkölési folyamat. Környezetbarát megoldásnak tartják, aktív szén segíti a koffein megkötését.

Szén-dioxidos kivonás
Ez a legköltségesebb megoldás. A technika kulcsa a szén-dioxid folyékony és gáz halmazállapota között egyensúlyozó szuperkinetikus formája. Ennek eléréséhez speciális nyomású gépek kellenek. A gázt a végén kiszivattyúzzák, a nyomáscsökkentés után a koffein a széndioxiddal együtt egy zárt kamrában marad.

És akkor a koffeinmentes kávé tényleg a koffeinmentes?
Dehogy. Nincs 100%-ban koffeinmentes kávé, ahogy azt az eljárások alapján kitalálhattad, vagy lehet, hogy amúgy is tudtad.
Míg egy átlagos csésze kávé koffeintartalma 60 mg-tól 140 mg-ig terjedhet a felhasznált kávéőrlemény függvényében, a mentes változatában is kimutatható 5-9 mg koffein. Ez nagyon alacsony érték, így hatását a legtöbben nem is érezik.