Egy tök jó, tökös nap
2023. febr. 20., Henter Izabella

Mit kell tudni a sütőtökről? Ne csak faragd, egyed is!

Tudtad?
A tök szóval nem csak a növényt, hanem a buta embert is illették. (Tökkel ütötték a fejét.)
Az „este virágzik a tök” kifejezés arra utal, hogy este kezdik szépíteni magukat a hölgyek.
Közmondások tökkel: Addig úszik a tök a vízen, míg egyszer elmerül. Addig jár a tök a lékre, hogy végre oda szakad.

A tök (Cucurbita) a tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége. A lopótök kivételével Amerikából származik, az 1500-as években a spanyolok hozták magukkal Európába. Az inkák, maják és aztékok étrendjében fontos szerepet játszott a bab és a kukorica mellett. Magyarországon az 1880-as években kezdték termeszteni. A Sütőtöknek nálunk a C. maxima convar. maxima (sütőtök) és C. maxima convar. bananina (banántök) ill. az Orange fajváltozatait termesztik. Szezonja szeptembertől januárig tart.

Minél érettebb a sütőtök, annál sárgább a héja és annál édesebb, de egyben puhább is. A magja fehér vagy szürke, 30–38% olajat tartalmaz. A sütőtök energiatartalma (80 kcal/336 kJ/100 g) ami magas 16,5 g/100 g-os szénhidráttartalmának köszönhető. Mindössze 1 g fehérjét tartalmaz, zsírtartalma elenyésző (0,6 g). Élelmi rostokban nem igazán dús, vitaminokban annál gazdagabb és kész ásványianyag-bomba.
 
Gyógyhatást a tökmag omega-3-zsírsav-tartalmának tulajdonítanak. Húsának fogyasztása is kedvező, a magas káliumtartalom a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik szerepet, de vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Az antioxidánsok és a karotinoidok, szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.
Készülhet belőle: ivólé, bébiétel, leves (szerecsendió, koriandermag, curry római kömény, gyömbér fűzerezéssel), püré köretnek, tejszínes mártás, rakott, töltött formában, csőben sütve rozmaringgal kiváló. Felhasználható alapanyagaként desszertekhez, lekvárokhoz, gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve, míg csatninak (chutney) édes-savanyú fűszerekkel.

A legnagyobb sütőtöktermesztőnek számító nagydobosiak 1998-óta minden szeptemberben Sütőtökfesztivált rendeznek, ahol az „Ország legnagyobb töke” címért versengenek a díjra pályázók.

Tökös nap
Reggeli: Sütőtök-lé, tökmagos zsömlével, sonkával, csatnival
Tízórai: Sütőtökpüré, dióval és korpás keksszel, limonádé
Ebéd: Fokhagymás sütőtök krémleves, farfalle tejszínes sütőtök mártással és füstölt sajttal, sütőtökös rétes
Uzsonna: Sütőtökös, körtés kölesgolyók, fahéjas joghurt öntettel
Vacsora: Csirkével, zabpehellyel, birsalmával töltött fűszeres sütőtök

Keress recepteket, próbáld ki!  Jó étvágyat.