Az állattartás hét szabálya
2023. máj. 5., dr. Klujber Valéria (a Frakk Program felhasználásával)

„Felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk.” A felelős állattartás szabályairól szól a cikk.

Felelősség: Csak akkor vegyünk magunkhoz házi kedvencet, ha pontosan átgondoltuk az ezzel kapcsolatos felelősséget, kötelezettségeket. Olyan állatot válasszunk magunk mellé, amelynek meg tudjuk teremteni a megfelelő életfeltételeket. Legyünk tudatában annak, hogy egy életre választunk - az ő életére!

Szeretet: Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet, mondta Rudyard Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös: nyújtsunk legalább ugyanannyit belőle kedvencünknek, mint amennyit tőle elvárunk és kapunk. Sohase töltsük ki mérgünket, rosszkedvünket rajta (nem tehet semmiről, nem is érti, hogy miért viselkedünk így). Az állatokat számos országban gyógyításra is használják. Beteg gyerekeket, idősotthonban élő felnőtteket látogatnak velük, hogy segítsenek nekik, és jókedvre derítsék őket.

Táplálás: Tartsuk be kedvencünknél a táplálási szabályokat és követelményeket. Mindig azonos időben, a fajtájának legmegfelelőbb eledelt adjuk nekik. A legkevesebb etetési hibát akkor követjük el, ha a speciálisan az ő igényei szerint összeállított, előre gyártott állateledelt kínáljuk házi kedvenceinknek. Vizestálja sem száradhat ki, a szomjúságtól az állat ugyanúgy szenved, mint gazdája. 


Mozgásigény: Senki ne vegyen magához kutyát, ha nem jut ideje arra, hogy rendszeresen sétáljon vele! Ez nemcsak azért fontos, hogy a szükségét elvégezhesse, hanem mozgásigénye miatt is elengedhetetlen. A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő, de függ az adott állat életkorától is. A lakásban tartott kutyákat naponta legalább kétszer el kell vinni sétálni. Ezek a rendszeres séták nemcsak a kutya számára létfontosságúak, de a gazda hasznára is válnak. A lakásban tartott kedvelt kisállatoknak (hörcsög, madár, hal, hüllő) is van mozgásigényük. Ezt szem előtt tartva mindig az állatok számának és méretének megfelelő méretű elhelyezést alakítsunk ki!

Egészség: A kutyáknak és macskáknak minden kötelező (és ajánlott) oltást időben adassunk be. Betegség gyanúja, vagy nyilvánvaló jelei esetén vigyük állatorvoshoz. Nem szabad megfeledkezünk a rendszeres féregtelenítésről sem. Ha kedvenceink egészségét védjük, kizárjuk annak a lehetőségét is, hogy bennünket megfertőzzenek.

Utódok: Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. Ezért ha nem vagyunk tenyésztők, ne fedeztessük a szuka kutyát. Ha pedig kan kutyánk van, ne engedjük szabadon kószálni, hiszen mindig akad valahol tüzelő szuka kutya. Fontoljuk meg az ivartalanítást!A macskák különösen szapora állatok. Mivel kóborlásukat nehéz megakadályozni, ezért náluk a legjobb megoldás, ha ivartalaníttatjuk őket.

Minden évben több ezer olyan kutya és cica jön a világra, ami vagy az utcán, vagy a gyepmesteri telepeken végzi, és az állatvédők már a jelenlegi kóbor állatokat sem tudják hova elhelyezni. Kb 1-2 millió kóbor állat van az országban. Nincs annyi potenciális gazdajelölt amennyi állat megszületik évről évre. A menhelyek nem jelentenek megoldást!

Környezet: A felelős állattartó az elhelyezésen, gondoskodáson kívül az állat nevelésével is foglalkozik. Az alapvető engedelmesség elsajátítása a környezeten kívül a gazdának és a kutyának is érdeke. A kutyák szívesen tanulnak, a gyakorlás, vagy kutyaiskolába járás során a gazda – kutya kapcsolat csak erősödik. Meg kell tanulnunk megismerni állatunk jelzéseit, hogy saját magát és környezetét is óvhassuk. 

Neked van házi kedvenced?