Fényérzékenyítő növények
2024. júl. 24., dr Siklós Krisztina és mások után

Bizarr alakú csíkok a bőrön, amik megkeseríthetik a nyarat

Nyáron gyakran keresnek fel a rendelőben felnőttek és gyerekek egyaránt, bőrükön furcsa alakzatú, vörös, vagy barnás csíkokkal.

Kezdetben égő érzés, majd piros kiütés, néha hólyag jelenik meg. Ez körülbelül 24 órával az expozíció után történik. A bőrtünetek 1–3 napig rosszabbodnak, majd javulni kezdenek. Általában nincs viszketés.

Általában nem gondolják, hogy a bőrtünetek kiváltásában bizonyos növényekben lévő fényérzékenyítő anyag a ludas. Vannak ugyanis olyan zöldségek, gyümölcsök, virágok és más növények, melyek nedvei a napfény UV-sugárzása hatására kellemetlen, napégéshez hasonló bőrreakciót okozhatnak, ami később hosszan tartó, zavaró, bizarr alakzatú barnás foltot eredményez. Jobb az ilyen feltűnő foltok megelőzése, ezért hasznos, ha ismerjük ezeket a növényeket, és néhány óvintézkedésre odafigyelünk.

A bőrreakciót kiváltó növényekről
Bizonyos növények un. furokumarin vegyületet termelnek, a kártékony gombák és rovarok elleni védekezés céljából. Ez a szerves kémiai vegyület a növény levelével, vagy szárával való kontaktus során, a bőrünkre kerülve, felerősíti a napfény égető, kártékony hatását.
Ilyen növények: petrezselyem, paszternák, zeller, répa, kapor, édeskömény, medvetalp, füge, lime, citrom, narancs, grapefruit.

Hogyan alakul ki ez a bizarr formájú bőrtünet?

A növénnyel való bőrkontaktus néha egyértelmű (pl. veteményeskertben gyomlálás), de gyakran nagyon rövid ideig tart, így az érintettnél utólag is nehéz kideríteni, hogy milyen növény játszott szerepet a furcsa alakzatú csíkok kialakulásában.

A növénnyel való érintkezés során, a furokumarin a bőr felső rétegét, a felhámot alkotó sejtek magjába vándorol, és a napfény hosszabb hullámhosszúságú UVA sugarai (320–400 nm) hatására megváltoztatja azok DNS-szerkezetét. A DNS-szálakban a kémiai anyag hatására keresztkötések alakulnak ki, ennek eredményeképpen az érintett sejtek a napfényhatást két órával követően „önpusztítóvá” válnak, elkülönülnek az őket körülvevő egészséges sejtektől. Így alakulnak ki a bőrléziók.A kezeléséről lásd:
dr Siklós Krisztina bőrgyógyász oldalát
http://drsikloskrisztina.hu/hu/fitofotodermatitisz/

Nem csak a füge nedve képes fito-fotodermatitiszt okozni. Az ilyen hatással rendelkező növényeket a következő táblázat tartalmazza.
(forrás: https://semmelweis.hu/farmakognozia/files/2017/03/Kumarinok2017.pdf)


Az ernyősvirágzatú növények esetében a szár, a levelek, a virágok, sőt több fajnál a termés és a gyökerek is furokumarinokat tartalmaznak.
Legjobb, ha a természetben-járás, vagy a kerti munka során egyszerűen megfelelő zárt ruházattal védekezünk a hatásuk ellen.