Jól-lét és Egész-ség Kamaszkorban
2012. máj. 4., Kovács Réka és Kiss Éva

Mennyivel vidámabban ébred reggel az ember, ha egy hétköznap kicsit más, mint a többi! Suli helyett, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet által szervezett egészségnapon résztvevő kamaszok érdekes programokkal teli, szórakoztató, mozgalmas, színes forgatagban ismerkedhettek behatóbban az egészséges életmód alapelveivel.

A helyszín a jól ismert Griff Hotel volt. A közös beszélgetést Dr. Erős Erika pszichiáter, szexológus vezette, a részt vevők Dr. Zacher Gábor toxikológus, Henter Izabella dietetikus, Porcsalmy Zsuzsanna pedagógus és Kiss Balázs olimpiai bajnokunk voltak. Bár a több mint 200 fős közönség kicsit szégyenlősen hallgatta a beszélgetést, érezhető volt, hogy nagyon érdeklődnek a felmerült témákkal kapcsolatban. Szó volt a rendszeres testmozgás szükségességéről, a helyes táplálkozásról, alkohol és drog problémákról, a szexualitásról. Majd Henter Iza kolleganőnk lánya, Porcsalmy Zsuzsanna mutatta be a hátrányos helyzetű, testi- szellemi fogyatékkal élő társaink életének mindennapi nehézségeit. Még segédeszközöket is hozott, amiket ki lehetett próbálni: kerekesszék, mankó, műláb. A mankót magam is kipróbáltam, hááát, nem egyszerű a használata. A lábbal „festéssel” is próbálkoztam. Nem fogják kiállítani a képet, az biztos! A délután a mozgásról szólt, Bojás Nita közös bemelegítése után szinte mindenki kedvet kapott, hogy kényelmes sportruhát öltsön és igazán aktív sporttal töltse a délutánt. A squash, spinning, teremfoci, step, aerobic edzés, konditerem közül, mindenki találhatott kedvére valót. Tudtátok, hogy egy túró rudi elégetéséhez legalább 10-15 perc mozgásra van szükség? A konditermekben elcsípett beszélgetésekből ez is kiderült! :-)

Míg a csapat nagy része sportolt, sokan megmérték testösszetételüket egy igen érdekes géppel. Rá kell állni, és egy táblázatban kiadja, hogy mennyi izom, csont, zsír van a tested egyes részein. Tanulságos volt.
Az edzés után külön jól esett a csupa egészséges délutáni elemózsia. Aztán elérkezett a várva várt sorsolás. Számos értékes sporteszközt vihettek haza a résztvevők: úszósapkát, ugrókötelet, hálózsákot, táskát, röplabdát, pingpong készletet, tollas szettet, és még sorolhatnám.
A nap fantasztikus hangulatban telt, ha ott voltál, akkor tudod. Ha nem, akkor reméljük, jövőre Téged is ott láthatunk a résztvevők között!
És persze nem hagyhatjuk ki, hogy a Tinivagyok-os karkötők az első 20 percben elfogytak. :-)