Húsfogyasztás
2023. ápr. 12., Dr. Klujber Valéria

A környezeti terhelésért sokan a túlzott állati fehérje, magyarul túl sok hús fogyasztását tartják a legfontosabb tényezőnek.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a világon milliók élnek vegetáriánus, tehát húsmentes étrenden és azt is, hogy nálunk és a fejlettnek mondott nyugati életmódban szinte mindenki naponta, vagy akár naponta többször eszik húst.

Hogy mekkorák az eltérések, arra itt egy jó grafikon. Hasonlítsd össze Indonéziát és Németországot! Látványos, ahogy Kínában a gazdagodással sokszorosára nőtt a húsfogyasztás a 80-as évektől. Feltételezem, hogy mi nem vagyunk messze a németektől, akik észrevehetően csökkentették a húsfogyasztásukat kb 1987 óta. (Ne feledjétek, hogy ez az átlag, tehát ebben lehet, hogy nagy szerepet játszanak a vegák, a maguk nulla értékével.)Az egészségesnek tartott táplálkozásról nagyon sokszor írtunk már, de a leghitelesebb forrás a dietetikusok által összeállított OKOStányér.

http://www.okostanyer.hu/

Ők azt mondják, hogy minden főétkezés tartalmazzon teljes-értékű fehérjét, ami persze nem csak hús lehet, hanem tejtermék, tojás is.