Fagyos szentek
2023. máj. 12., Asbóth Katalin

A három fagyosszent: Pongrác, Szervác és Bonifác. Mind a hárman a negyedik században éltek s vértanúhalált haltak. Egy jámbor népi legenda szerint haláluknak köze volt a fagyhoz.

Ez azonban így nem fedi a valóságot. Egész egyszerűen ünnepük naptári helye (május 12., 13., 14.) miatt lettek ők a fagyosszentek. Ősi megfigyelés szerint a májusi melegedő idő ezekben a napokban hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagy is előfordulhat. Ez a tavaszi fagy a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti, ezért a nép nagyon félt ettől az időtől.

Népi mondások is szólnak ezekről a „jeles napokról"
„Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz!!"
„Sok bort hoz a három „ác" ( Pongrác, Szervác, Bonifác), ha felhőt egyiken se látsz!"

Egyes vidékeken az őket követő Zsófiát is ide sorolták, vagyis hidegre, fagyra még május 15-én is számíthatunk!

A meteorológiai megfigyelések szerint ezekben a május közepi napokban tényleg gyakrabban előfordul, hogy sarkvidéki levegő tör be a Kárpát-medencébe és még a nyárias idő beállta előtt komolyabb lehűlést okozhat. Tehát vigyünk magunkkal kabátot, meleg holmit, ha szabadtéri programra, randira, vagy kirándulni megyünk. Egyébként is van egy bölcs mondás, amit érdemes megjegyezni:
„Nyáron ruhádat, télen kajádat el ne hagyd!"

eredetileg: Nyáron subádat, télen tarisznyádat el ne hagyd!"
A májusi termést-jósló napokhoz tartozik még a 25-i Orbán is, aki szép idő esetén jó bortermést ígér, mivel „amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz".