Villámok
2018. aug. 13., MTI

Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, többségükben nyílt területen.Villámlással járó viharokra Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani, ilyenkor fontos ügyelni az időjárási jelenség okozta károk és sérülések megelőzésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet.

Azt tanácsolják, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe húzódjanak be vihar idején. Ha ez nem oldható meg, akkor se tartózkodjon senki vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében.

Mint írták, a természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben - tették hozzá.

A szélvihar, villámlás, illetve heves zivatarok során követendő magatartási szabályokról bővebb információ az OKF honlapján, a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus oldalon találhatók.

Villámcsapást követően mindenképp orvosi megfigyelés szükséges!