» Veszélyek

Ne kórházról szóljon a nyár!

2016. July. 11. , by Dr. Klujber Valéria

A nyár az önfeledt szórakozás, pihenés, erőgyűjtés időszaka. A barátságokról, szerelemről, bulikról szól. Néhány családnak azonban egyáltalán nem ilyen a nyár. Egy év alatt több, mint 10 ezer fiatal kerül kórházba baleset miatt és száznál többen halnak meg.

TUDTAD?
A balesetek képezik a fiatalok nem veleszületett fogyatékosságának leggyakoribb okát. Ugyanakkor tudjuk, hogy a megelőzés átgondolt és következetes alkalmazásával a gyermekbalesetek száma, azok súlyossága és következményei jelentősen mérsékelhetők.

Halálozás
Véletlen balesetek következtében az utóbbi években Magyarországon évente 140-160 0-19 éves korú gyermeket és fiatalt veszítünk el. A közlekedési balesetek állnak a halálozási sorrend élén. Jelentőségük a halálozásban az életkorral folyamatosan emelkedik, hiszen az életkorral a gyermekek mobilitása is növekszik. A nem-közlekedési balesetek közül az első helyen a fulladásos balesetek állnak, ezeket a mérgezés, az önakasztás/félrenyelés, az esés, valamint az égés/forrázás követi.

KULSOHALALOK
   Külső halálokok miatt meghalt gyermekek száma 2007Kórházba kerülés
A balesetek nemcsak a halálozás, hanem a kórházi felvételek szempontjából is jelentős csoportot képviselnek.  Évente mintegy 25.000 kórházi felvételre kerül sor a 0-19 éves korcsoportban véletlen balesetek következményei miatt. A legtöbb kórházi felvételt minden korcsoportban az esések okozzák. A 0-4 éves korcsoportban a mérgezések, a többiben a közlekedési balesetek állnak a második helyen.

Az alábbi táblázatban a jellemző balesettípusok sorrendjét láthatod a kórházi felvételek átlagos évi száma szerint két korcsoportban. Az oep adatai szerint 2040 15 és 19 év közötti fiatal került kórházba közlekedési baleset miatt egy év alatt.

korhaz2

 Te is tudod mit lehet tenni, hogy ne így legyen! Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.