Te mikor láttad legutóbb a székleted?
2013. nov. 11., Gyógyulj Velünk Egyesület alapján

Tudom, furcsa kérdés, de hidd el, van jelentősége.„Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza! – szólít fel az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a rendszeres önellenőrzésre.

A széklet színe, szaga, állaga, formája, a székelés gyakorisága személyfüggő, igen tág az a spektrum, ami normálisnak, egészségesnek mondható, különösen hogy mindezt a napi étrend is befolyásolja. Viszont vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyeket nem szabad elbagatellizálni. Ha valakinek nem eseti jelleggel, hanem tartósabban megváltoznak a korábbi székelési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres, esetleg nyákos székletet, tartós hasmenést vagy épp székrekedést észlel, utána kell járni, hogy mi okozza a panaszokat. Számos bélrendszeri betegség, gyulladás, fertőzés is állhat a háttérben, de a vizsgálatok során ki kell zárni azt is, nem daganat okozza-e a gondokat.

– Ha valakinek panaszai vannak, ne várjon a vizsgálattal! Ha nincs komoly gond, akkor könnyen orvosolni lehet a problémát, ha viszont súlyosabb betegség fenyegetésének jele a megváltozott széklet, az időhúzással csak rosszabbra fog fordulni a helyzet – érvel Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki önmaga is átesett vastagbélrákon. A Gyógyulj Velünk Egyesületet a betegtársakkal azért hívták életre, hogy az onkológián kívül is legyen hová fordulniuk az emésztőrendszeri daganatokkal kezelt sorstársaknak és családjaiknak, de felelősséget éreznek az egészségesekért is."

Fiatalabb korban nyilván nem a daganat az első betegség, amire gondolni kell, sőt, alig-alig fordulhat elő bélrendszeri daganat azoknál a fiataloknál, akiknek a családjában nincs erre fokozott hajlam. Ha viszont elsőfokú rokonok körében volt 30-40 évesen ilyen betegség, akkor érdemes szakemberhez fordulni, mert genetikai vizsgálattal (egyszerű vérvétel) kimutatható a hajlam.

Más betegségekre viszont nagyon is jellemző a széklet megváltozása!
Barátkozz meg a gondolattal: érdemes megnézni a székleted, mielőtt lehúzod!