Szőrtelenítés
2019. jún. 21., Dr. Klujber Valéria

Véleményem szerint egy férfi mellkasa és lába legyen szőrös, de tudom, hogy manapság ezzel nem vagyok „trendi”.
(Na de nem is akarok az lenni.) Azonban azt megértem, ha valaki nem akar szőrös lábbal mászkálni, pláne miniszoknyában, nőként. Melyik módszernek milyen előnye és hátránya van?

Csipeszelés
Közönséges csipesszel egyenként húzzuk ki a szőrszálakat. A bőrt meg kell feszíteni, a csipeszt a szőrszál növekedési irányával megegyezően kell tartani. Előnye, hogy egyenként eldönthetjük, hogy melyik szálat kívánjuk eltávolítani. Leginkább a szemöldök vonalának igazítására érdemes használni. Azoknak is előnyös, akiknek csak egy-egy erősebb szál található a bajusz- vagy szakálltájon. 2-3 hét után jelennek meg újra a szőrszálak.

Borotválás
Leggyakrabban a lábukat és a hónaljukat szokták borotválni a nők. Hatása rövid ideig tart, sokan  (az erősebb szőrzetű nők) kénytelenek naponta megismételni. A szőrök kezdődő növekedése kellemetlen, viszkető érzés.Előnye, hogy fájdalommentes.
Bár a közhiedelem azt tartja, erősíti a szőrszálakat, ez nem bizonyított tény. Valószínű, hogy ez csak a látszat, mert a szőrszálat a borotva a felénél vágja el, így hiányzik az a felső, puhább, gyengébb rész, tehát erősebbnek tűnik.
Hogyan csináld?
A borotválást a szőr növekedésével ellentétes irányba végezd, így alaposabb lesz. Borotválkozás előtt mindig nedvesítsd be a bőrödet , hagyd, hogy a víz és a meleg megpuhítsa. Soha akarj száraz bőrt borotválni, még ha a rendelkezésedre álló idő szorít is. A borotválkozás a legfelső, elhalt hámréteget is lehozza, a penge eltömődik a leszedett hámsejtekkel, te pedig könnyen megvághatod magad. A legegyszerűbb, ha a fürdéssel, vagy zuhanyzással kötöd össze a szőrtelenítést, mert akkor biztosan kellő nedvességhez jut a bőröd, és kellőképpen megpuhult állapotban van. Használhatsz különböző habokat, krémeket is.Gyantázás

Az arc kivételével mindenhol használhatod. Legalább 3-4 hétig hat, mivel nem a bőr felszínénél, hanem a tövéből tépi ki a szőrszálat.
Hátránya, hogy meglehetősen fájdalmas, de nem mindenütt egyformán, és hozzá lehet szokni. A fájdalomtűrő képesség azonban nagyon egyéni, biztos, hogy nem mindenkinek felel meg ez a módszer.Már nem csak kozmetikus végezheti, igen jó otthoni szetteket is lehet kapni. Ezeknél – értelemszerűen – kövesd a használati útmutatót. Ezt csak azoknak merem ajánlani, akik már próbálták a kozmetikus szőrtépési módszerét, mert első alkalommal sokkoló érzés lehet…
Hogyan csinálják?
A hagyományos eljárásnál a gyantát felolvasztják, a kívánt felületre felviszik, majd megszilárdulás után hirtelen mozdulattal lerántják. Ma a gyantát egyszerhasználatos kiszerelésben használják. Patronból finom felszínű görgő adagolja a gyantát a bőr felszínére vékony, egyenletes rétegben. Ez másodpercek alatt a bőr hőmérsékletén megszilárdul. Papírcsíkot rátapasztva hirtelen mozdulattal távolítja el a kozmetikus.A meleg gyantánál nemcsak a papírcsíkot kell gyorsan lerántani, hanem a mézga hőmérsékletét is el kell találni, nehogy megégessük a bőrt.
A hideg gyanta kapható folyékony és paszta formában is, melyet főleg a karra és a lábra használhatunk. A hónaljra és a bikinivonalra már kevésbé, mert itt a szőr növekedési iránya változó, s az eredménnyel nem mindig leszünk elégedettek. A masszát vékonyan és egyenletesen kenjük a bőrre, erre tegyük a dobozban található textilcsíkot, várjuk meg, amíg mindenütt a szőrbe ragad, majd rántsuk le. Csak zsír-, izzadság- és nedvességtől mentes testen alkalmazható!

Vegyi szőrtelenítés 
Olyan anyagokat használnak, amelyek víz hozzáadására lúgot képeznek. A lúg a szőrszál anyagát (keratint) oldja, így a szőrszálak szinte elfolyósodnak, és könnyen eltávolíthatók. A művelet után a lúgot azonnal közömbösíteni kell, és a bőrt vissza kell zsírozni. Hátránya, hogy a bőr keratinját is oldja, erősen szárítja a végtagok egyébként is szárazabb bőrét.Elsősorban lábon használhatod, másutt csak speciális termékekkel próbálkozz. Hatása egy-két hétig tart. Gyors, otthon is elvégezhető, simább a bőr, mint a borotválás után. Hátránya, hogy szárítja a bőrt, így azt utána krémezni kell. Érzékeny bőrre nem javasolják, ezt érdemes, sőt ajánlatos előtte kis területen kipróbálni!
Hogyan csináld?
A krémet egyszerűen kend fel a lábra, és hagyd hatni a dobozon jelzett ideig, semmiképpen ne tovább, majd húzd le krémet a mellékelt spatula segítségével.A szőrtelenítő krémnél gyengédebb a hab. A mechanizmus ugyanaz, a bőrre felvitt hab feloldja a szőrszálakat. Mivel nem tapad annyira a bőrre, mint a krém, érzékenyebb bőrre inkább ez ajánlott. Zuhanyzás közben használandó, hat-nyolc perc alatt kifejti hatását, és 10 percnél tovább semmi esetre sem szabad fent hagyni. Egy szivaccsal egyszerűen letörölheted az elgyengült szőrszálakat.A hónalj szőrtelenítésére is alkalmas, azonban az intim területeken tilos a hab és a krém alkalmazása, mert a nyálkahártyára kerülve sebeket is okozhatnak.

Elektromos szőrtelenítő, epilátor
Ma már korszerű gépeket lehet kapni a borotválkozáshoz, amelyek elektromos árammal működnek. Fontos tehát, hogy ebben az esetben ne a fürdőkádban használd a készüléket. Alkalmazásuk egyszerű, bárhová magunkkal vihetjük. A megvásárlás egyszeri nagyobb kiadást jelent, de ha beválik, akkor feltehetően megéri.Elsősorban lábszárra ajánlott, de aki bírja, használhatja bikinivonalra és hónaljra is.Az  első alkalmakkor fájdalmas lehet, meg a gép hangja sem valami bizalomgerjesztő, de idővel hozzászokik az ember. Előnye, hogy az egészen rövid szőröket is kicsipegeti. A gyantázásnak megfelelő ideig, tehát 3-4 hétig megfelelő eredményt ad. Hátránya, hogy ennél a módszernél a legvalószínűbb a szőrbenövés. Ennek oka, hogy a többi eljárás során leszedjük a bőr felső elhalt hámrétegét is a szőrrel együtt, itt viszont csak a szőrszál jön ki. A hám tehát megvastagszik, és nehezen bújik ki a szőrszál. Érdemes a használata mellett hetente egyszer bőrradírozni is.

Legjobb, ha a szimpatikus módszert kipróbálod és saját tapasztalatot gyűjtesz.De könyörgöm: a pihécskéket ne kezd el leszedni a karodról, mert az nem csúnya! Talán még divatba is jön….Ha valakinek túlságosan sok szőr látható a szokásos helyeken, vagy olyan területeken is erősen szőrös, ahol a többség nem (karján, a köldöke és a szeméremszőrzet között, vagy a bimbóudvar körül, esetleg a mellei között, az mutassa meg a házi gyermekorvosnak, esetleg a védőnőjének, nőgyógyásznak. Ez nagyon ritkán betegség jele (legtöbbször hormonális eltérés) is lehet.