Fogmosás fogszabályozóval
2018. júl. 18., Dr. Klujber Valéria

A fogszabályozás ideje alatti szájápolással kapcsolatban a problémát általában a rögzített készülékek okozzák. A fogszabályozó szakorvos remélhetőleg ellátott tanácsokkal a tisztítással kapcsolatban is.

Ha rögzített készüléked van, akkor speciális fogkefét (ortho fogkefe néven található meg) ajánlott használnod, amelyiket kifejezetten erre a célra fejlesztették ki. A speciális fogkefe segítségével tökéletesen tisztán lehet tartani a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt. Ha nem kapsz éppen egy ilyen nevű fogkefét, akkor használj nagyon kisfejű (akár egycsomós) fogkefét, vagy olyat, aminek sörtéi U vagy V alakban állnak, így hagynak helyet a fogszabályozónak.

Érdemes beszerezni egy fogköztisztító fogkefét is, egy kicsit nagyobbat és sűrűbb szálút is választhatsz, mivel az eszköz és a fog felülete közötti rész tisztántartása a fő cél. Ezek a részek normál fogkefével nem lennének elérhetők.

 Érdemes fogszabályozó viselésekor is fogselymet használni, így a fogak közötti részek is tökéletesen tisztán tarthatók. A fogselymet át kell vezetni a fogszabályozó alá és utána ugyanúgy használhatod, mint egyébként. Kicsit fáradságos, de hosszabbtávon megéri! Használhatsz fogselyemvezető hurkot, de olyan fogselyem is kapható, amelynek a vége alkalmas arra, hogy átvezesd a fogszabályozó alatt. Általában ortho-fogselyemként kapható.Képek forrása:
merjmosolyogni.hu

Nézd meg ezt a videot, ahol a fogszabályozó mellett végzett helyes fogmosást mutatják meg: