Fogápolás
2013. dec. 5., Dr. Klujber Valéria

A rágáson kívül érdemes egy kis figyelmet szentelni a fogápolás manapság divatos sokféle kellékének. Mert rágás nélkül nincsenek egészséges fogak!Fogkefe:

Érdemes megtanulni a fogmosás technikáját rendesen, azután használhatsz bármilyen típusú fogkefét, ami csak tetszik. Kivéve, ha fogszabályozód van, mert akkor az elektromosat nem ajánlják.
A fogkefe típusa tulajdonképpen majdnem mindegy (200Ft-tól kezdődik és nincs az árban felső határ), a lényeg a sörte! Annak a vége, illetve főként a keménysége. Ha átlagos, mindennapi használatra vásárolsz fogkefét, akkor az KÖZEPES jelzésű legyen. A keménnyel akár sértheted az ínyedet (ugyanígy a negyedóráig tartó súrolással sem használsz) a túl puha pedig alig alkalmas arra, hogy eltávolítsa a lepedéket.
Időnként pedig cserélni kell újra.
Egymás fogkeféjét ne használjátok, hiszen mindenkinek más baktériumok élnek a szájában (mert hogy élnek benne, az biztos és ez így jó – ez a következő téma)

Szájfertőtlenítők:
Mindennapos használatukat éppúgy nem lehet javasolni, mint a fertőtlenítős tusfürdőkét. Ha csak nincs rá orvosi ajánlás, akkor ne használj ilyesmit! A szánk nem steril és nem is kell annak lennie. A torokban élő baktériumok inkább védenek a fertőzésektől, kiirtásukkal helyet adsz a kórokozóknak. Ha azonban átmenetileg fogorvosod fertőtlenítő szájvizet javasol, akkor erre nyilván oka van! Ínybetegség, foghúzás utáni állapot, vagy egyéb.

A fogselyem azonban akár mindennapos használatra való. Olyan helyeken tisztíthatod vele a fogad, ahová semmilyen fogkefe nem jut el, leginkább a két fog közötti réseket, ahol előszeretettel kezdődik a szuvasodás. A vékony fogselyem való általános használatra (a részleteket illetően nagyjából mindegy, próbáld ki, hogy neked melyik válik be! Mentolos, vagy viaszos ...) Ne félj tőle, hogy a fogselyemmel az íny alá is bejutsz, nem fogsz vele bajt okozni, éppen az benne a jó, hogy nem csak a látható helyeken tisztít! Ne feledd, azért kell egy hosszabb szakaszt használni, hogy ne ugyanazzal a kicsi résszel tisztítsd minden fogközödet. Ha így teszed, akkor végigviszed a baktériumokat, vagy akár a letisztított lepedéket oda is, ahová nem kell.

Sok videot találhatsz a fogselyem helyes használatáról, egyet mi is mutatunk:Divatos a nyelvtisztítás is, vannak erre a célra kifejlesztett eszközök, vagy a fogkefék hátoldala is lehet ilyen. Hogy ez kell-e, abban nem vagyok biztos, de hogy ártani nem fogsz vele, az valószínű.

A szájzuhanyt is sok fogorvos ajánlja, főként ínybetegségek elkerülésére, ami hazánkban is népbetegség. Ha használni akarod, akkor semmi akadálya, csak tanuld meg a helyes technikát és ne felejts el fogat mosni!