Egészségtelen élelmiszerfogyasztás
2019. márc. 18., Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet

Egy korábbi felmérés eredményeiből amiben közel 7500 5., 7. és 9. osztályos tanuló vett részt.
Mi a helyzet a koffeines italokkal?

A kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozás különösen fontos serdülőkorban, hiszen a szervezet energia- és tápanyagigénye jelentősen megnő a növekedési és az érési folyamat következtében. A túlsúly kialakulását elősegítő életmódbeli tényező a magas kalóriatartalmú, de alacsony tápértékű élelmiszerek gyakori fogyasztása.

Az 5. osztályos tanulók legnagyobb arányban teát fogyasztanak legalább hetente egyszer a koffeines italok közül, de közel a felük minden nap fogyaszt valamilyen koffein tartalmú italt (kávét, teát, kólát, vagy energiaitalt). A 7. és 9. osztályos tanulók esetében is a tea a leggyakrabban fogyasztott koffein tartalmú ital, az életkor növekedésével azok aránya is emelkedik, akik naponta fogyasztanak valamilyen koffein tartalmú italt. A megkérdezett gyerekek az egészségtelen ételek közül legmagasabb arányban legalább hetente egyszer édességet fogyasztanak, az egyharmaduk minden nap fogyaszt valamilyen egészségtelen élelmiszert, azaz édességet, chipset, vagy valamilyen gyorséttermi ételt. Az egészségtelen élelmiszerek esetében is az édesség a leggyakrabban fogyasztott egészségtelen élelmiszer (2. táblázat).

   2. táblázat A koffein tartalmú italok és az egészségtelen élelmiszerek fogyasztási gyakoriságának alakulása

Fogyasztási arány %

5. osztály

7. osztály

9. osztály

Legalább hetente egyszer

Kávé

13,4

21,9

40,7

Tea

67,2

70,3

67,3

Kóla

38,2

46,8

42,4

Energiaital

9,1

20,9

28,7

Édesség

68,9

74,6

71,7

Chips

55,4

58,0

51,8

Gyorséttermi étel

18,4

16,6

17,5

Naponta

Koffeint tartalmú ital (a teát is beleértve)

47,6

51,4

55,4

Egészségtelen élelmiszer

32,9

36,8

33,7


A kedvezőtlen táplálkozási szokások összefüggést mutatnak a tanulók egészségről és táplálkozásról alkotott saját véleményével, viszonyulásával. A gyakori fogyasztók inkább gondolják, hogy az egészség még természetes ebben az életkorban. Kevésbé fontos számukra, hogy odafigyeljenek az egészségre, hogy elkerüljék a cukrozott italokat és egészségtelen ételeket. Bármely élelmiszert fogyasztók esetében jóval fontosabb a számítógépezés, tévézés, tehát a fizikailag passzív szabadidő-eltöltés, míg a mozgás kevésbé fontos számukra. Kevésbé érdeklődnek az egészségtan tantárgy iránt, és kevésbé jellemző rájuk az étkezéssel és mozgással kapcsolatos információk keresése, gyűjtése.

Az eredmények alapján a serdülők táplálkozási szokása erősen összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idővel. Az egészséges táplálkozásra odafigyelő családtag jelenléte a legfontosabb védőfaktor a gyermek számára. Ugyanakkor a nem odafigyelő vagy nem korlátozó szülői magatartás valószínűsíti a gyakori kóla-, chips- és édességfogyasztást.