» Szex

Beszéljünk őszintén a maszturbációról

2013. February. 11. , by „kamaszambulancia”

Ahhoz, hogy megérthessük a szexualitás örömét, nélkülözhetetlen, hogy ismerjük saját testünket. A meztelenség középkorban kialakult szégyellése, hosszú ideig akadálya volt ennek. Ma, amikor a betegségek megelőzése fontos szempont, egyre jobban lehet nyíltan beszélni a testről. Az anatómiai ismereteken túl, a működés ismeretében az első lépcső az önkielégítés.

piciKamaszkorban a szexuális álmok, álmodozások kapcsán fiúknál a hasra fekvés, lányoknál a combok erős összeszorítása segít az első élmény megtapasztalásában. Később aztán tudatosan is keresik az utat, s a kézzel történő „dörzsölés” örömérzést okoz. Az önkielégítéssel kapcsolatban még napjainkban is súlyos tévhitek élnek. Évszázadokig önfertőzésnek, bűnnek, sőt még lelki problémák hátterének is gondolták. Pedig a kamaszok önkielégítése normális része szexuális fejlődésüknek. Sok fiatalban bűntudat, szorongás, önértékelési zavar kíséri a maszturbációt, amelynek a tanulási folyamat részeként megkönnyítő, feszültségoldó funkciója lenne.

A jelenleg orvosi nézet szerint az önkielégítés semmiféle egészségi ártalmat nem okoz, és a serdülőkor természetes jelenségének tekinthető. A fiúk körében előfordulása 90 %-os. Ezzel szemben a lányok serdülőkori önkielégítése sokkal ritkább, mintegy 40 %-uk él vele. A serdülőkor után a partner nélküli lányokban az önkielégítés azonban gyakoribb, 45 % körül van.
Fiúknak helyes azt is megtanulniuk, hogy a magától jelentkező vagy bizonyos látványok, olvasmányok, TV-filmek, stb miatti hímvessző-merevedés hogyan vezethető le. A reggeli merevedés a vizeléssel oldódik. Legtöbbet azonban az intenzív sport, a felgyülemlett fizikai energiák levezetése jelenthet. A rendszeres testedzés emellett szebb alakot eredményez, javítja az állóképességet és az erőállapotot, nem utolsósorban pedig a testi és lelki egészségvédelemnek is egyik legfontosabb eszköze.

A maszturbáció összességében sokkal inkább előnyöket hoz: az a tapasztalat, hogy a kamaszkorban rendszeresen maszturbáló fiúk később is aktívabbak a nemi életben. Megtanulják „kezelni” nemi működésüket, ami az elnyújtott szeretkezések, megszakított közösülések feltétele.

Hozzászólások (3)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció
 • Erdős Lili

  2013.02.26. | válasz | #1

  KB hány éves kortól szokták ezt csinálni?
 • dr. Klujber Valéria

  2013.03.18. | válasz | #2

  Kedves Lili!
  A tudatos maszturbáció a nemi éréssel egyszerre indul, de bármelyik életkorban előfordulhat.
  Mit szeretnél igazából megtudni?
  Írj az info@tinivagyok.hu címre, ha gondolod.
 • Korcsi

  2015.10.11. | válasz | #3

  Jo napot!
  En is kuldtem onoknek egy emailt , remelem szamithatok valaszukra :)
  Ide is le akartam irni , de egy kicsit ciki lett volna

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.