AndroiDiéta
Vízház, Allwater Pavilion
2015. jan. 26., MTI

A világ első vízházát Kecskeméten mutatták be 2014 augusztusában. Gutai Mátyás építészmérnök találmánya.

A vízház lényege az, hogy a falak külső és belső rétege, valamint a dupla üvegfelületek között több centiméter vastagságban áramlik a víz, még a padlóban és mennyezetben is.

A vízház prototípusa mintegy 10 négyzetméter alapterületű, amelyen minden megoldást felvonultattak az üvegsaroktól az üvegfalon át az üvegtetőig. Az építész, Gutai Mátyás megfogalmazása szerint a folyadékpanel-rendszer fűtő- és hűtőtest is egyben, miközben az épület teljes felületén tárolja a napenergiát, amit később hasznosítani tud, így minden darab napelemként is működik. Fontos szempontnak nevezte, hogy a víztömegek az épületen belül összekapcsolódnak, a hőmérséklet-különbségek tehát kiegyenlítődnek.

Az építész úgy vélte: a vízházzal be tudta bizonyítani, hogy ha a hagyományos helyett hibrid szerkezetet épít, akkor abban válaszadó képesség alakul ki. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Föld 73 százalékát borító víz kiegyenlítő hatásához hasonlóan a ház elemeiben áramló víz is kiegyenlítő hatást nyújt, ezzel növelve a komfortérzetet.

A vízház prototípusának megvalósításában a Budapesti Műszaki Egyetem és a tokiói egyetem is részt vett, megépítését az Európai Unió mintegy 36 millió forinttal támogatta, amely a teljes költségvetés 67 százalékát tette ki.

Ha érdekelnek a részletek, sok infot találsz róla a neten.
Az alapszerkezet könnyű, a víz újrahasznosítható, a végeredmény pedig (az alkotók szerint) szép is.
Megint valami egészen új, amit egy magyar talált ki.