AndroiDiéta
Érettségi élmények tippekkel!
2017. máj. 9., Györe Márió

Élménybeszámoló a történelem és angol érettségiről Máriótól.

Történelem


Ha valamitől, hát ettől féltem, mivel a történelem érettségi beleszámít a felvételi eredményébe (a tesivel együtt). Szerintem erre nem nagyon lehet készülni, itt az elmúlt négy évet keményen megkérdezik. Akinek volt esze, az átnézte a holokausztot, mivel 2014 a Holokauszt éve, ezért 95% volt az esélye, hogy az érettségiben valamilyen formában szerepelni fog. Ez így is lett, volt holokausztos feladat.

A történelem érettségit egy részben kapjuk meg, de két részre oszlik. Az első része a könnyű választ igénylő feladatok, míg a második részében egy egyetemes rövid esszét, egy magyar történelemhez kapcsolódó rövid és egy hosszú esszét kell megírni!

Az első része idén nehézre sikeredett, viszont volt olyan feladat, amihez csak józan paraszti észre volt szükség. Számolásaim szerint én az első részhez tartozó pontszámok felét értem el körülbelül, ami szerintem nem olyan rossz, viszont a pontozás a tanáron is múlik, hogy melyik szinonimát fogadja el.
Az esszék viszont könnyűek voltak, aki tudja használni az atlaszt és a forrásokat, az simán megírta, ahogy tettem én is. Én személy szerint az ipari forradalmat választottam az egyetemes történelemből, míg a magyar történelemből Nagy Imréről és Hunyadi Mátyásról írtam.

TIPPEK:
• a történelem érettségi alatt VÉGIG használható atlasz, az atlaszban még az is benne van, hogy melyik város, hogy nézett ki (lásd idei érettségi) csak alaposan át kell nézni
• történelem esszéknél előbb írjunk piszkozatot, majd a helyesen megfogalmazott esszét írjuk le a dolgozatra, így nem vétünk nagyobb hibát

Angol

Az angol érettségitől egyáltalán nem tartottam, mivel bíztam magamban, hogy azért tudok annyira angolul, hogy menni fog. Az idei angol érettségi nehéz volt. Az angol érettségi 4 részből áll. Az első rész még könnyű volt, a második, azaz a nyelvhelyesség kissé nehézre sikerült. Mint minden évben, idén is nagyon rossz volt a magnóhallgatási, azaz a hallott szövegértés feladat. Egyszerűen annyira akcentussal beszélt a magnóban az emberke, hogy a helyes választ NEM LEHETETT érteni. Ha valakinél ez okoz problémát, ne hibáztassa magát, hiszen ez nem rajtunk múlik...

A negyedik rész a levélírás. Én úgy gondolom, hogy az első három feladatból adódó nehézségeket, itt kaptuk vissza, hiszen az első, rövid levélben egy használt bicikliről kellett érdeklődnünk (itt 50-80 szó között írhattunk), míg a hosszú levélben (100-120 szó) egy zongora záróvizsgára készülő fiúnak kellett tanácsot adnunk, hogy hogyan relaxáljon és mit viseljen a vizsgán.

TIPPEK:
• az első rész egy órás, ami nagyon sok idő rá, bőven át tudjuk gondolni a feladatot, használjuk ki!
• a második rész 30 perces, ami épp hogy elég rá, így koncentráljunk a feladatokra
• a harmadik, azaz a magnóhallgatás résznél a felügyelő tanár csak elindítja a CD-t és az magától megy 30 percen keresztül. Ügyeljünk arra, hogy ilyenkor ne együnk, ne igyunk, ne zörögjünk, ne akkor törjön ránk a tüsszentés, köhögés, mert ez zavarja a többieket is.
• ha valaki netán puskázni próbál, ráfázhat, mivel ha lebukik az EGÉSZ CSOPORTOT kizárják az érettségiből... Nem túl kellemes...
Számomra ezzel véget ért az írásbeli érettségi, mivel a tavalyi évben előrehozottan tesiből sikeresen leérettségiztem.
Nem volt olyan nagy szám az érettségi, mint ahogy előre elmondták nekünk, kíváncsian várom az eredményeket. Szerintem nem lett olyan rossz.