Diákhitel: igen vagy nem?
2014. szept. 1., külső források felhasználásával

Újra igényelhető mindkét Diákhitel-konstrukció a 2014/15-ös tanévre. Rekordalacsony, 5,75%-os kamattal, képzési formától független juthatnak a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a 2%-os kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, képzési díjuk kiegyenlítésére.

A Diákhitel ügyintézés egyszerű: a Diákhitel Direkt online felület mellett, már a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is elindítható az igénylés.

Rendkívül kedvező kamattal újra igényelhető mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel. Az 5,75%-os kamatú Diákhitel1 felhasználásáról a hiteligénylő dönthet, a fix 2%-os Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható.

A felvehető hitelösszegek változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint igényelhető, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege. Azok a diákok, akik az első hiteligénylési határidőig, szeptember 15-ig leadják hitelkérelmüket, október 15-én juthatnak hozzá a megigényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében az igénylők bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlen a felsőoktatási intézményhez érkezik meg.

Az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről célszerű elindítani, így az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán kinyomtatható és le is adható. A nyomtatvány kitöltésére a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) is lehetőség van.

A várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében augusztus 23-ától szeptember 20-ig a KÖKI Terminál 2. emeletén található Diákhitel Személyes Ügyfélszolgálat szombatonként ismét nyitva tart 10.00 és 14.00 óra között, a Csalogány utcai Ügyfélszolgálat a megszokott nyitvatartási renddel üzemel tovább. A Diákhitellel kapcsolatos minden fontos információ, tudnivaló magyar és angol nyelven a nap 24 órájában elérhető a Diákhitel Központ internetes felületén a (www.diakhitel.hu).Egy tanulmány szerint "a konstrukciónak két fő kockázata van: az önkényesen változtatható hitelkamat, valamint a diploma után elérhető jövedelem.

A hitelkamat megemelése – ami a jelenlegi szabályok szerint bármelyik félévben bekövetkezhet – eltolja a terheket a diákok és a költségvetés között. Ennek jelentős politikai ciklusa lehet. Elképzelhető, hogy a költségvetés egyes időszakokban átvállalja a teljes kamatterhet. Ez a jelenlegi ötletek között is szerepel (0%-os diákhitel). Amikor nincs szükség szavazatoptimalizációra, akkor ez az arány a diák terhére is változhat. Ez a kockázat a legnagyobb az egész konstrukcióban, hiszen alapvetően megváltoztatja a hitelfelvétel feltételeit. Egy olyan hitel, aminek a kamata egy félév alatt akár négyszeresére emelkedhet, felboríthat bármilyen pontosan átgondolt számítást.
A másik nagy kockázat a jövőbeli jövedelmek alakulása. Érdemes elgondolkodni, ki mit gondolt 2007-ben a 2012-es jövedelméről, és ebből mi valósult meg. Az egyetemet kezdőknek olyan mértékű előrelátásról kellene tanúbizonyságot tenni, amire valószínűleg nem képesek. Az elérhető jövedelem nagyban függ a gazdaság általános helyzetétől, de az 5 év alatt bekövetkező technológiai, iparági változásoktól is.

Összességében elmondható, hogy a Diákhitel 2 jelen formájában egy ugrás a sötétbe, mivel senki nem képes felelősen mérlegelni, hogy a saját esetében milyen kimenete lesz a hitelfelvételnek.
Így az 5 év eladósodás után munkába álló fiatalok jövedelmének 5-10%-a el fog menni az oktatásuk költségeire, amit 32-35 éves korukig fizetnek. Pont abban a periódusban, ami hagyományosan amúgy is eladósodással járó életszakasz, a lakásvásárlás, autóvásárlás, családalapítás miatt. Kérdéses, hogy egy ilyen mértékű törlesztési teher mennyiben mó-dosítja a frissen diplomázottaknak életútját. "

Teljes tanulmány elérhető itt
http://gki.hu/sites/default/files/users/Petz Raymund/diahitel-1.pdf

És ilyen is van:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.ponte.mobile.diakhitel

A Diákhitel Direkt mobilalkalmazás segítségével bárhol, bármikor, egyszerűen hozzáférhetsz üzeneteidhez, lekérdezheted aktuális egyenlegedet, hátralékodat, megtekintheted utalásaidat. Az elérhetőségek között azonnal megkeresheted a Hozzád legközelebbi ügyfélszolgálati pontunkat, a megjelenített térképpel könnyedén oda is találhatsz.

A szolgáltatás használatához aktív Diákhitel Direkt fiók szükséges, amelyhez belépést követően kell mobileszközt (egyszerre akár többet is, pl: telefont, tabletet) regisztrálni. Amennyiben még nincs Diákhitel Direkt fiókod, azt a www.diakhiteldirekt.hu oldalon, a szükséges adatok megadását követően igényelheted.
Ha esetleg készüléket váltasz, vagy már nem szeretnéd látni az adatokat, akkor az eszközregisztrációt egyszerűen törölheted a www.diakhiteldirekt.hu weboldalon keresztül, Diákhitel Direkt fiókodba belépve.

Funkciók:
- azonnali aktuális egyenleglekérdezés
- szerződés státuszának megjelenítése
- Diákhitel Direkt postafiókba érkező levelek gyors megtekintése, új üzenetekről figyelmeztetés, csatolmányok letöltése
- folyósítási és törlesztési adatok lekérdezése
- ügyfélszolgálati elérhetőségek megjelenítése, térképpel
- Diákhitel hírek elérése
- Pénzügyi Tájoló elérése
Technikai feltételek:
- Android 2.3 , 3.x, 4.x operációs rendszer
- aktív internetes kapcsolat