» Jövő

Optimistán látják a fiatalok az Európai Uniót

2013. September. 20. , by Piackutatások.hu

Munkahelyeket teremt, segíti a nyelvtanulást és a külföldi munkavállalást. Egy most befejeződött, nem reprezentatív kutatás szerint így látják a fiatalok az Európai Uniót.

pici2013 első félévében szabolcsi és borsodi diákok kérdezték társaikat, családjukat és ismerőseiket arról, hogy mit gondolnak az EU-ról. A Mi vagyunk Európa! program keretében zajló felmérésben Magyarország 24 hátrányos helyzetű kistérségéből 3627-en vettek részt.

A fiatalok 59%-a gondolja úgy, hogy az Uniónak köszönhetően fejlődött a régió és a település, ahol élnek, 46,2% szerint az Unió segíti a munkavállast, 38,6% szerint a nyelvtanulást is. 29,2% szerint az EU pozitívan befolyásolja a külföldi munkavállalást, a szakképzést (25,2%), illetve az ösztöndíj-lehetőségeket (18,3%).

A kutatás jelentős különbségeket mutatott a 18 év alatti és a 18 év feletti válaszadók véleménye között. A felnőtt lakosság az EU pozitív hatását leginkább az infrastrukturális fejlesztések (59%), valamint a munkahelyteremtés területén látja. A fiatalokhoz képest jelentősen kevesebben gondolják úgy, hogy az EU segíti a nyelvtanulást (30%), a szakképzést, valamint a külföldi munkavállalást (20-20%).

A feldolgozott adatokból kiderült, hogy a fiatalok 86%-a (a mintaátlag mintegy 80% volt) ismer valamilyen európai uniós fejlesztést közvetlen környezetében. A legtöbben az iskola-felújítást, a színház-, művelődési házfelújítást, a járda-, út- és gátépítést, a csatornázást, parkok felújítását emelték ki. Sokan tettek említést az őket közvetlenül érintő fejlesztésekről, mint laptopok és interaktív táblák beszerzése, iskolai tornatermek építése, valamint a játszótérfejlesztések.

Még több információra van szükség

Meglepő adat, hogy a 18 év alatti korosztály mindössze 34,5%-a hall az iskolában az Európai Unióról. 90%-uk a televízióból szerzi értesüléseit, míg 55% az internetről is tájékozódik.

Habár a Mi vagyunk Európa! program elsődleges célja az EU és a hátrányos helyzetű kistérségekben élő fiatalok kapcsolatának erősítése volt, a felmérés értékes információkat szolgáltat a 12-18 éves korosztály, valamint a lakosság EU-val kapcsolatos véleményéről, attitűdjéről. A diákok által összegyűjtött kérdőívek elemzését a Prime Time Marketing Kft. végezte.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.