» Szabadidő

Olvass Murakamit!

2014. May. 13. , by Dr. Klujber Valéria

Jelenleg az egyik legnépszerűbb író. Japán. Ez már önmagában izgalmas. Könyveit szinte minden nyelvre lefordították már.

piciA Norvég erdő című könyvével lett először népszerű. Ez egy régi, de most is jó Beatles-szám címe, amit a főhős is hallgat a regényben.

A „Kaffka a tengerparton" című könyvben, szint minden benne van, ami Murakamiban izgalmas. Sok-sok fordulat, több szál, amik végül találkoznak, meseszerű fordulatok, fantázia, izgalom, sejtelmesség.
Nekem a Birkakergető nagy kaland is tetszett, aminek a kritikusok körében elég vegyes a fogadtatása.

Talán nehéz lenne elsőként nekifutni a háromkötetes 1Q84 című művének, ezért ezt csak akkor ajánlom, ha már megszeretted az írót.
Talán legkevésbé volt élvezetes az általam olvasottak közül A színtelen Tazaki Cukuru zarándokévei. De ismerek olyanokat – kamaszkorúakat is – akiknek éppen ez tetszett!

Az is nagyon jó a könyveiben, hogy japán ételekről, életmódról is kapsz ízelítőt. Ne arra gondolj, hogy gésák és szamurájok szerepelnek, a történetek a mai japánban játszódnak, a főhős szinte mindig egy egyetemista korú fiú. Az író? Ezt nem tudom, de szerintem érdekesek lehetnek neked is, az ő vívódásai, sodródása, magára-találása. A női szereplők nagyon sejtelmesek, a magam részéről velük nem szívesen azonosulok, igazából nem is tudok, de a történet miatt meg lehet őket szeretni.

Murakami 33 évesen kezdett el futni, hogy fogyjon, miután abbahagyta a dohányzást, a futásról is írt könyvet. Januárban volt 65 éves.

A kiadótól kedvezményesen rendelheted meg a könyveket, vagy először kérj egyet kölcsön, aztán eldöntöd, hogy tetszik-e.

nagy„Jobban örülök, ha azt mondja nekem egy olvasóm, nem tudta abbahagyni a nevetést, mintha azt mondaná, hogy a könyvem könnyekre fakasztotta, hiszen míg a bánat valami személyre korlátozott, addig a nevetés megnyitja az emberek szívét. Ezért megpróbálok a munkáimba humort vegyíteni" – fogalmazott az író Kiotóban.

Az író állítólag hajnali 4 órakor kezdi napjait, délig ír, majd sportol. Baseballrajongó és lelkes maratonista hírében áll. Kiotói fellépésén megjegyezte: egészen 85 éves koráig szeretné teljesíteni a 42 kilométeres távot.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.