AndroiDiéta
Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!
Dec 4, 2018, Dr. Klujber Valéria

Itt a fertőzéses időszak, összezárva különösen érdemes néhány dologra figyelni, hogy kisebb eséllyel fertőzzünk meg másokat.

Mi még tanultuk ezt a mondást és volt is ilyen szocialista plakát, ahol a dolgozótársak egészségét akarták ezzel a tanáccsal védeni. És igaz is volt!
Manapság sajnos nem divat a textil-zsebkendő, pedig a papír zsebkendő nem nagyon viseli el, hogy valaki alaposan beletüsszent. Ez pedig a főként vírusok okozta őszi- téli légúti járványoknál elég gyakori. Egy zárt és fűtött térben egyáltalán nem közömbös, hogy valaki hány kórokozót szór szét egy-egy tüsszentés vagy köhögés alkalmával. A cseppfertőzéssel terjedő vírusok éppen erre várnak! Százezer számra kerülnek a saját légutainkból a levegőbe.
Valójában akkor is tüsszentünk és köhögünk vírusokat és baktériumokat, amikor nem vagyunk betegek, hiszen azok békében éldegélnek a légútjainkban, de amikor éppen zajlik bennünk egy fertőzés, akkor a kitüsszentett, kiköhögött kórokozók száma jócskán megemelkedik. És mivel ezek nekünk képesek voltak betegséget okozni, jó eséllyel másokat is megfertőzhetnek. Erre a „tapasztalatra" alapozzák a szaporodásukat.

Kedvcsinálónak itt megnézheted hogy is néz ki egy levegőbe-tüsszentés lassítva. Vigyázat! Csak erős idegzetűeknek ajánlott!Ezek után talán nem felejtetik el: a zsebkendő egy hasznos és közérdekű találmány. Na jó, ha más nincs, akkor elfogadom a papírzsebkendőt is. Csak ne a levegőbe!!

Kérjük értékeld a cikket:
Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Bejelentkezés