Vega vagy?
2019. máj. 24., taplalkozasbiokemia_jegyzet_azvagyamiteszel

A dietetikusok általában küzdenek ellene. De tényleg nagy baj?

Vegetariánus irányzatok

Vegán: Kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. Állati eredetű termékeket pl.: tejport, vagy zselatint még állományjavítóként sem használnak.
Lakto-vegetariánus: A növényi étrendet tejjel és tejtermékekkel is kiegészíti.
Ovo-lakto-vegetáriánus: A növényi étrendet tejjel, tejtermékkel és tojással egészíti ki.
Szemi-vegetariánus: Az ovo-lakto irányzat mellett baromfit és halat is fogyaszt, azaz a piszko-vegetáriánusok a halat is, a pollo-vegetáriánusok csirkét is esznek.

A vegetariánus táplálkozás pozitív hatásai között kiemelendő, hogy mivel a sok zöldség és gyümölcsfogyasztás kedvező, bőven tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat ezért viszonylag ritkán fordulnak elő a nem fertőző krónikus betegségek, mint obezitás, hipertónia, hiperlipidémiák, epekövesség, 2 típusú diabétesz, egyes daganatos betegségek és a purin anyagcsere zavarai.

A kellő hozzáértéssel összeállított szemi-vegetáriánus (baromfihúst, halat is tartalmazó) étrend minden korosztály tápanyagszükségletét kielégíti. Kiemelendő azonban, hogy még akkor is, ha vegetariánus családban nevelkednek, a gyermekek étrendjét mind az 5 alap élelmiszercsoportból kell összeválogatni.

A vegetariánus táplálkozás negatív, kockázatot jelentő tényezői a csökkent mértékű D-vitamin ellátottság, mely rachitisz vagy oszteoporózis kialakulását segíti elő főként vegán táplálkozás mellett.

További problémákat okoz a kisebb Ca bevitel, a kevesebb fehérje-bevitel, és az alacsonyabb Zn-szint, melyek lassú növekedést, felszívódási zavarokat, túlzott rostbevitelt, energia- és aminosav-hiányt és súlyosabb esetekben gyomorrákot, az allergének (mogyoró, pollen, szója) bevitele miatt allergiás tüneteket okozhatnak.

Ha az állati eredetű élelmiszerek közül csak tej és/vagy tojás fogyasztható, vagy ezek egyike sem, akkor a vashiány (B12 vitamin hiány) miatt anémia kialakulásával is számolni kell.

Forrás: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0047