AndroiDiéta
Tápiókagyöngyös bubble tea
2012. júl. 20., Dr. Klujber Valéria

Eddig csak inkább külföldön találkozhattunk vele, de most a magyar kínálatban is megjelent a bubble tea, vagyis a tápiókagyöngyös jegestea.Miből is készül?
250 ml zöld vagy fekete tea
1/3 pohárnyi tápiókagyöngy
jégkocka 
Cukor vagy méz
És ízesítésnek joghurt, vagy aromák.

A tápióka gyöngyök a pohár alján ülnek, de a szívószállal felszívhatók. A felszínük olyan, mintha gumicukrot ízlelgetnénk, a belsejében viszont folyadék vár ránk.

De mi a az a tápióka?

A tápióka vagy manióka egy eredetileg Dél-Amerikában őshonos gumós gyökerű növény, amelyet a világ számos trópusi országában termesztenek. A tápiókagyökér keményítőben  gazdag, liszt és kenyér készítésére is alkalmas, így élelmet biztosít a szűken termő területeken is.
A tápiókát elsőként a maják kezdték el termeszteni gyökeréért. A teákban használt tápiókagyöngy gyakorlatilag olyan őrléssel előállított granulátum, amely főzés hatására kocsonyás állagot és átlátszó lesz. Manapság a nyugati gasztronómia különlegessége, a keleti országokhoz hasonlóan egyebek mellett pudingok, levesek és mártások készítésénél használják fel ezt az ezerarcú növényt.

Nagyon tápláló (tehát kalóriadús) keményítőben gazdag táplálék. 100 grammra számítva 1499kJ vagyis 358Kcal energia van benne.A tápiókapudingról talán már ti is hallottatok.

Ahogy a neten olvasom, tápiókagyöngyöt lehet kapni itthon is az ázsiai boltokban.