Rágógumi
2019. nov. 6., Dr. Klujber Valéria

Egészséges? Betegséget okoz? Környezetszennyező? Egyáltalán - kell?

A rágóguminak két fő összetevője van: a chicle és a poliizobutilén.

Az előbbi anyag egy természetes latex, egyes trópusi esőerdőben honos fák kérgéből kinyerhető tejnedv összetevője. (Csak a bennfenteseket kérdezem: hallottatok a gumiszúról ami tönkretette a Meldrum-vagyont?)

A poliizobutilén egy mesterséges anyag, amelyet többnyire kőolajból állítanak elő. A PIB-alapú műgumikat széleskörűen használják sportfelszerelésekben, autóabroncsokban vagy akár a rágógumiban is. Ez a polimer az élő szervezetbe bekerülve nem vált ki immunreakciót, ami miatt felhasználható különböző implantátumokban, gyógyászati segédeszközökben is.

Eddig ínycsiklandozó!Egy népszerű, cukormentes rágógumi összetevőinek listája:
édesítőszerek (xilit, szorbit, mannit, aszpartám, aceszulfám K, szukralóz), gumialap, nedvesítőszer (glicerin), sűrítőanyag (gumiarábikum), aromák, emulgeálószer (szójalecitin), színezék (E171), fényezőanyag (karnaubaviasz), antioxidáns (BHA).

Mi van, ha rágjuk?
A rágás következtében a szervezet úgy érzi, hogy ételhez jut, így előkészíti a szervezetet az „emésztésre". Megindul a nyáltermelés (ez akár még jó is lehet), de a gyomornedvek és a gyomor mozgása is megindul, várja az ennivalót, hiszen így van „kitalálva". A rágógumizás következtében általában levegő kerül a gyomorba, amely puffadáshoz vezet. A rágózás hatására fokozódó nyáltermelés és az emésztési reakció beindítása állítólag stresszhelyzetben lehet jótékony, segít visszaállítani a kívánatos állapotot, vagyis csökkenti a stresszes helyzetek gyomorra gyakorolt káros hatását.
Az édesítőszerek is az étel illúzióját keltik, de az ízérzést nem követi vércukoremelkedés. Hogy ennek mik az élettani következményei, arra nem találtam pontos adatot, de gyanítom, hogy nem lehet jó.

Nézd meg az alábbi videót a részletekről!A cigarettacsikk után az eldobott rágógumi fordul elő a leggyakrabban a közterületeken. Egy brit tervező, Anna Bullus megelégelte a helyzetet és elhatározta, hogy újrahasznosítja az eldobott ragacsot.
A rágógumiból egy worcesteri üzemben készítenek tárgyakat, úgy, hogy újrahasznosított műanyagot adnak a gumihoz. Így a késztermékek gumiaránya változó, de a minimum 20 százalék biztos. A keveréket innen már csak formába kell önteni és meg is születik egy új használati tárgy. Anna rágógumiból már tervezett poharat, utcai szemetest, de még cipőtalpat és gumicsizmát is. Egy kávéspohár egyébként nagyjából 42 darab rágót tartalmaz.A legnagyobb kihívás az volt Anna számára, hogyan gyűjtse össze a rágógumit. Erre a célra egy rózsaszín, gömb alakú kukát tervezett, amelybe kifejezetten csak rágógumit lehet dobni – a dolog pikantériája pedig, hogy maguk a szemetesek is újrahasznosított rágókból készülnek.