» Életmód

Két TIPIKUS kamasz hétköznapjai

2012. April. 17. , by Zsiros Emese

piciMegmutatjuk, hogy a statisztika szerint mit csinál egy kilencedikes fiú és egy ötödikes lány.Te milyen vagy ehhez képest?
Egy átlagos, vidéki városban tanuló, 5. osztályos általános iskolás lány hétköznapjai


Felkelés után, mint minden nap tanítás előtt, kiadósan reggelizik. Iskolájába indul, amit inkább szeret (valamilyen mértékben). Kissé nyomasztják az iskoliai feladatok, annak ellenére is, hogy úgy érzi teljesítményét a tanárai az átlagosnál jobbra, inkább jónak értékelik. Szerinte osztálytársai többsége szívesen van vele együtt. Az elmúlt hónapokban egyszer sem zaklatták tanulótársai az iskolában és ő sem bántalmazott másokat. Nem verekedett.

Iskola után 1-3 délutánt a héten együtt van a barátaival. 3 vagy annál is több barátnője és hasonló számú barátja van.  A hét maximum 1-2 napján beszél barátaival telefonon és interneten. Szokta magát magányosnak érezni. Egy estét sem tölt távol az otthonától a barátaival.

A cigit még sosem próbálta. Soha nem fogyasztott sör, bort, röviditalt. Soha nem volt részeg. Tanítási napokon a szabadidejében maximum fél órát tévézik, videózik, néz dvd-t. Legfeljebb egy órát számítógépezik: chatel, internetezik, e-mailezik. Hétköznapokon maximum fél órát játszik számítógépen, játtékkonzolokon.

Nem fogyókúrázik, mert rendben találja testsúlyát.  Hetente több mint 3 alkalommal mozog legalább 60 percet, úgy, hogy attól megizzad vagy kifullad. A hét majd minden napján eszik gyümölcsöt és heti többször zöldséget. Hetente legfeljebb 2-4 nap eszik édességeket. Kólát vagy más édes üdítőitalt maximum heti rendszerességgel fogyaszt. Szerencsére, soha nem fordul elő vele, hogy éhesen menne iskolába vagy feküdne le este. Naponta többször mos fogat.

Az elmúlt évben nem szenvedett balesetet. Nincs tartós betegsége, egészségügyi problémája. Összességében egészségét jónak, sőt kitűnőnek értékeli.

nagy


Egy átlagos, Budapesten tanuló, 9. osztályos gimnazista fiú  hétköznapjai

Felkelés után, de még tanítás előtt reggelizik hetente általában 1-3 alkalommal. Majd fogat mos, iskolájába indul, amit valamennyire kedvel. Kissé nyomasztják az iskolai feladatok. Úgy érzi teljesítményét a tanárai átlagosra vagy annál jobbra értékelik. Szerinte osztálytársai szívesen vannak együtt. Az elmúlt hónapokban egyszer sem zaklatták tanulótársai az iskolában és ő sem bántalmazott másokat. Nem is verekedett.

Iskola után három vagy több délután a héten együtt van a barátaival. 3 vagy annál is több fiú- és lánybarátja van.Hetente minimum ötször beszél velük telefonon és interneten. Néha szokta magát magányosnak érezni. Legfeljebb egy estén mozdul ki a barátaival. Nem volt még szexuális kapcsolata.

A cigit már próbálta, de nem dohányzik. Az alkoholt kb. 12-14 éves próbálta ki. Ritkán fogyaszt sör, bort, röviditalt. Legfeljebb 1-2-szer ivott az elmúlt 30 napban, de nem volt részeg. Soha nem fogyasztott marihuánát, extasyt, gyorsítót (speedet).

Tanítási napokon a szabadidejében kb. 1-3 órát tévézik, videózik, néz dvd-t. 30-120 percet számítógépezik: chatel, internetezik, e-mailezik. Hétköznapokon maximum 1 órát játszik számítógépen, játtékkonzolokon. A családjának legalább 2 számítógépe van.

Nem fogyókúrázik, mert rendben találja testsúlyát. Legfeljebb heti 4 nap mozog legalább 60 percet és végez olyan kiadós testmozgást, amitől megizzad vagy kifullad.

A hét több napján fogyaszt gyümölcsöt, zöldséget. Édességeket a héten általában 2-4 nap eszik és többször fogyaszt kólát vagy más édes üdítőitalt. Szerencsére, soha nem fordul elő vele, hogy éhesen ment volna iskolába vagy feküdt volna le este.

Az elmúlt évben nem szenvedett balesetet. Nincs tartós betegsége, egészségügyi problémája. Összességében egészségét jónak, sőt kitűnőnek értékeli.

A leírások a HBSC vizsgálat alapján készültek.

Az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (HBSC) kutatásban négyévente 11-17 éves tanulókat kérdezünk meg egészségükkel, életmódjukkal kapcsolatban.

A tavalyi év folyamán Magyarország 365 iskolájának több mint 8000 fiataljának válaszai alapján jelentettünk meg összefoglaló kötetünket „Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja 2010” címmel. Ha érdekelnek a részletek, te is elolvashatod.

Az is lehet, hogy a Te válaszod is ott van az eredmények között.
A vizsgálat erőssége abban rejlik, hogy a tanulók életmódját a maga komplexitásában térképezi fel. Foglalkozik a család, barátok, osztálytársak, iskola témaköreivel is.

Hozzászólások (2)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció
 • t angéla

  2013.06.05. | válasz | #1

  Énrám ez igaz kivéve az édességről szóló rész
 • Henter Izabella dietetikus

  2013.06.13. | válasz | #2

  Kedves Angéla!

  Szerintem nagyon rendes lány vagy, komolyan :-))
  Az a csoki lehet, hogy egy kicsit pótolja a rendszeres együttlétet a barátokkal?
  A helyedben én körülnéznék valamilyen csoportos-csapatos hobby után.
  Kórus, kirándulás, tánc tanulás, önkéntesség, színjátszás.....stb.

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.