AndroiDiéta
Egy heti hulladék
2014. júl. 28., Dr. Klujber Valéria

Engednéd, hogy egy fotós lefényképezzen egy hét alatt termelt hulladékoddal együtt? Vannak, akik igen.

A szeretlekmagyarország.hu oldalán láthatók ezek a képek, amik közül az egyiket átvettük. Egy Gregg Segal nevezetű fotoművész döntött úgy, hogy ezen a speciális módon hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen sok hulladékot termelünk. Egy átlag amerikai naponta csaknem 2 kg szemetet termel. Ez az 1960-os amerikai átlag és a nyugat-európai országok szemetének duplája.

A képek szereplői Kaliforniában élő barátai, szomszédai, vagy ismeretlenek. Az általuk egy hét alatt felhalmozott háztartási hulladékban fekszenek.
A teljes anyagot itt találod.

Gregg Segal modelljei közül néhányan önként vállalták, hogy részt vesznek a projektben, mivel hisznek a mögötte húzódó gondolatban. Mások kompenzáció fejében vállalták. A fotós rendszerint arra törekedett, hogy változatos társadalmi és gazdasági háttérrel rendelkező embereket örökítsen meg. Személyenként változik a hulladék mennyisége. Persze akadtak olyanok, akik több szemetet termelnek, mint amennyit fotózni engedtek. Gregg Segal úgy gondolja, valószínűleg nem akarták, hogy igazán piszkos, szennyes hulladék is ott legyen, ezért csak a csomagolást mutatták. "Mások nem válogatták ki, és volt ott néhány csúnya dolog is, ez pedig erőteljesebbé tette a képet."

A fotós maga is pózolt családjával a saját maguk által termelt szemétben. A sorozatot szeretné folytatni.
Te figyelsz arra, hogy minél kevesebb hulladékot de főként szemetet „termelj"? Tudod mi köztük a különbség?
Olvasd el kapcsolódó cikkeinket!