» Életmód

Dohányzás rossz szokás vagy függôség?

2017. July. 11. , by http://www.leteszemacigit.hu

Sokan mondják, hogy a dohányzás csak egy rossz szokás és akaraterôvel könnyû leküzdeni. A leszokással kísérletezôk viszont már tudják, hogy a dohányzásról nehéz leszokni.

dohanyzas1Már régóta tudjuk azt, hogy a dohányzás során a függôséget elsôsorban a nikotin alakítja ki. Ugyanakkor azt is megfigyelhetjük a dohányosokon, hogy jellemzô szokásokat tesznek magukévá. Ilyen értelemben a rossz szokás és a függôség szembeállítása mesterséges, mert mind a kettô igaz a dohányzásra. Három folyamat játszik szerepet a függôség kialakulásában: 

• A nikotin az agy jutalmazó központjára meglehetôsen gyorsan fejti ki a hatását, mivel a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. Ez közvetlenül jutalmazza az idegrendszert megerôsítve ezzel a dohányzást. 

• Egy idô után azonban már azért van szükség a cigarettára, hogy a személy fenntartsa a szervezetében a nikotin megszokottszintjét. A csökkenô nikotin mennyisége mellett azt tapasztalja, hogy ideges, nyugtalan, ingerült. Ha rágyújt a cigarettára, akkor az ingerültsége, idegessége nagyon gyorsan megszûnik. A dohányosok ezt gyakran a cigaretta és a nikotin nyugtató hatása példájaként hozzák fel. Ez azonban tévedés. A nikotin stimuláns hatást fejt ki. Például növeli a vérnyomást, emeli a pulzust, szûkíti az ereket, növeli az éberséget. A nyugtató hatás csak abból az illúzióból adódik, hogy a dohányos a csökkenô nikotinszinttel együtt járó kellemetlen tüneteket szüntetheti meg a rágyújtással. Ráadásul a problémák nem oldódnak meg attól, hogy rágyújtott a cigarettára. A dohányzás azt ígéri, hogy megoldja a problémát, de az esetek túlnyomó többségében a problémák maradnak, sôt szaporodnak. 

• Az idegrendszer mindezeken túl összekapcsolja a nikotin hatását és azokat az ingereket, amelyek körül veszik a dohányzó személyt, így például a cigaretta ízét, látványát, a füstöt, a dohányzó helyiséget, a reggeli kávét, és a sor még hosszan folytatható. Ennek következtében a környezeti ingerek is felébreszthetik a dohányzás utáni vágyat az idegrendszerben, és a dohányost a rágyújtásra késztetik. 

Az idegrendszer alkalmazkodik a nikotinhoz, így idôvel kialakul az egyik legmakacsabb függôség, amit a kokaintól és herointól való függésnél is erôsebbnek tartanak. Sokan mondják, ha ilyen veszélyes, akkor miért lehet legálisan fogyasztani. Az igazság az, hogy a dohányzás elterjedésekor még nem lehetett tudni a cigaretta számos negatív hatásáról. 

A legtöbb leszokni vágyó dohányos többször vág neki, és csak 4–5 kísérlet után tudja végleg letenni a cigarettát. A kitartás meghozza az eredményét és leszoknak a dohányzásról. Vannak módszerek, amelyek megkönnyíthetik a leszokást. 

Ezen a honlapon ilyeneket találsz. És még sok mást is.

http://www.leteszemacigit.hu/sites/default/files/jelek_0.pdf

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.