A gyógynövényeknek is lehet mellékhatásuk!
2018. dec. 3., Dr. Klujber Valéria

A környezeti ösztrogének mindenütt ott vannak.

A levendula hatóanyagát tartalmazó szépségápolási készítmények rendszeres használata olyan hatással lehet a férfiak szervezetére, mintha folyamatos ösztrogén (női nemi hormon) löketet kapnának. Ennek hatására borul fel a hormonális egyensúly és alakulhat ki például rendellenes mellnövekedés. A teafa olajánál is hasonló hatást lehet tapasztalni. A készítmények hatása természetesen nőkre-lányokra sem közömbös, csak nem okoz ilyen gyors és látványos változást. (Lásd külön cikkünket a fitoösztrogénekről)

Mivel ezek a gyógynövényi hatóanyagok ma már rengeteg tisztálkodási, szépségápolási és tisztító szerben megtalálhatók, fontos, hogy csak minimális mennyiségben használjuk őket. Nincs szükség szoba-illatosításra és más tartósan illatanyagokat kibocsájtó termékekre sem (pl. öblítőszer). Fogalmunk sincs róla, hogy azoknak milyen hosszabb távú mellékhatásai lehetnek.

Mi az a gynecomastia vagyis ginekomasztia?
A fiúk mellének megnagyobbodása. Általában szimmetrikus, de előfordulhat, hogy csak ez egyik oldal változik. A megnövekedett mell érzékennyé válhat, de nagy fájdalom nem jellemző.

Fontos, hogy ez az elváltozás nem egyenlő a mellrákkal, ami fiúkban-férfiakban amúgy is extrém ritka, orvoshoz fordulni azonban mégis érdemes. Vizsgálatokkal megállapítható a probléma forrása, ami nem csak külső eredetű lehet!