» Veszélyek

Vadveszély

2017. October. 10. , by webdoki felhasználásával

A beköszöntő ősszel egyre korábban sötétedik, már javában tart a szarvasbőgés, megnövekszik az utakon a vadakkal való találkozás veszélye.

Rendőrségi tanácsok a vadbalesetek elkerülésére

Vadveszély esetén lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia.
Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
Folyamatosan figyelje az út két oldalát is! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.
Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot!
Ne próbálja meg lehúzni az úttestről az elütött állatot! Lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

Szerencsés esetben nem történik személyi sérülés, de sokszor még ilyenkor is valóságos kálvária vár az autósra. Még egy kisebb állat elütése is komoly nyomokat okoz az autóban, egy nagyvad pedig már több százezer forintos, milliós kárral jár. De kár éri a vadásztársaságot is, hiszen egy-egy vad értéke szintén milliós nagyságrendű lehet. Fontos tudni, hogy az elütött állat az állam tulajdona. Nem szabad hazavinni, az simán lopásnak számít.

vadveszely2

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.