Szexuális úton terjedő betegségek (STD)
2013. márc. 6., Kamaszambulancia

Az STD-k a nemi élet veszélyei közé tartoznak. A fertőző betegségek közül jelenleg a leggyakoribbak a szexuális úton terjedő betegségek. Az emberek 10-15 %-a esik át élete során STD-n.Fontos tudni, hogy a lányok könnyebben fertőződnek és náluk a szövődmények is súlyosabbak. A fogamzásgátló tabletták szedésével kialakult hormonális változások a hüvely-gomba és egyes, más STD-k iránti fogékonyságot fokozza. Az óvszer véd a szexuálisan terjedő betegségek ellen.


Ennek kiemelt jelentősége van a fiatalok körében, akiknél jelenleg a leggyakoribb fertőző kórokozók a herpesz vírus, a humán-papilloma vírus (HPV) és a chlamydia. A szexuális élet korai kezdete, a túlzott kockázatvállalás vezethet oda, hogy jelenleg a kamaszok körében az ilyen típusú fertőzések 20-35 %-os arányt tesznek ki.

A klasszikus nemi betegségek (szifilisz, gonorrhea) az antibiotikumoknak köszönhetően már jól kezelhetők. Sajnos teljesen nem szűnt meg, de napjainkban előfordulásuk ritkább és anti-biotikummal gyógyíthatók.

A szexuális úton terjedő betegségek jellegzetes tünetei:

LÁNYOK FIÚK
Bő, színes kellemetlen szagú hüvelyi folyás Húgycső váladékozik, nyomot hagy az alsóneműn
Égető, viszkető érzés
Bőrön fekély, hólyag, seb, kiütés jelentkezik a hüvely, hímvessző és végbél környékén
Égő, fájdalmas vizelési inger
Szeretkezés közben fájdalom


A tünetek észlelésekor azonnal szakorvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő kezeléssel a szövődmények kivédhetők legyenek.

Hüvelygomba

A hüvelygyulladás leggyakoribb oka a candida nevű sarjadzógomba. Panaszok: a szeméremajkak duzzadta, pirosak, égő és viszkető érzés, sűrű és fehér túrószerű folyás észlelhető. Leggyakrabban fertőzött bőr érintkezése útján terjed a kór, de a nemi együttlét kapcsán a sarjadzógombát tartalmazó gyulladásos váladék, lepedék révén is megtörténhet a fertőzés, illetve az ondóban is megtalálható a gomba. Fiúknál a húgycső vagy a makk gyulladása tapasztalható, sokszor a makk környékén látható piros foltok jelzik a fertőzést. Gombás fertőzésre hajlamosíthat az immunrendszer gyengülése (betegség, kimerültség, stressz) és a fogamzásgátló tabletták szedése. Az uszodák klórtartalma a normál hüvelybaktériumok kiölésével okoz egyensúly eltolódást, és így vezet a gomba elszaporodásához. Ugyanezt teszi az antibiotikum kezelés is. Gomba ellenes kezelés során fontos, hogy a partnert is kezelni kell.

Chlamydia

Különösen gyakori fertőzés a nemi életet élő fiatal nőkben. Ennek oka a fertőzést okozó baktérium alattomossága. Az akkut fertőzés tünetei enyhék, gyakran fel sem ismerhetők. Ezután a baktérium a lányok belső nemi szerveiben megbújik és súlyos következményeket okozhat. A chlamydia csak emberről-emberre terjed, gazdaszervezeten kívül életképtelen, ezért a nemi élet kiemelt jelentőségű a fertőzésben. A fiúknál húgycsőgyulladást, égő érzést, fájdalmas, nehezített vizelést, váladékozást okozhat. A fertőzött lányok sokszor panaszmentesek, a hüvelyi folyás észlelhető ugyan, de sokszor ennek nem tulajdonítanak jelentőséget. A fő elváltozás a gennyes méhnyak gyulladás, amely a petevezetékre is ráterjedhet, ennek elzáródásáért a nők 25 %-ában ez a baktérium a felelős. Ily módon a női meddőség leggyakoribb oka chlamydia.

Folytatjuk!