» Veszélyek

Sose fényképezd az alvó oroszlánt!

2013. October. 22. , by Költő András

Avagy mások intim szférája és az arról készült fotók

RORYUnásig ismételgetjük: Vigyázz az internettel! Ne legyél passzív áldozat, hanem védd az online személyiségedet! Szólj, ha valami gyanús! Állíts be hosszú, értelmetlen jelszavakat, minél többfélét! Légy óvatos, amikor a Facebook-ot és más közösségi oldalakat használsz! Unalmas-e vagy sem, ezeket a dolgokat azért is mondjuk el újra meg újra, mert közben magunkat is emlékeztetjük rá. A mai tinik, a Z generáció tagjai, már „együtt születtek" a számítógéppel. Ezzel szemben a Tinivagyok szerkesztőség tagjai az „X" és „Y csoportba" tartoznak. Az 1960-as, 70-es években született X-generáció fiatal felnőttként, az ipszilonok kisgyerekként ismerkedtek meg a számítógép használatával. Így aztán annyira sosem fogunk érteni a komputerekhez, mint Ti(nédzserek), de talán nagyobb távolságtartással is kezeljük. Ez utóbbi hasznos lehet a kockázatok mérlegelésében.

Tanulságos cikket olvastam tegnap a Slate híroldalon. A cikk arról szólt, hogy egy teniszezőnő okostelefonnal lefényképezte a párját, egy golfbajnokot, mialatt a férfi aludt. A fotó nem volt a cikk mellett, de kíváncsiságból rákerestem. Mit mondjak, egy csöppet sem volt hízelgő. A fiú nem vette le a szemüvegét, ellenben fent hagyta a karkötőit, amik szép nyomot fognak hagyni az arcán. A szája nagyra tátva – vajon horkol is? És vajon mennyi nyála fog kifolyni, mire felébred...? A teniszező lány kitette a képet a saját Twitterére, mire elkezdtek özönleni a hozzászólások. A barátai természetesen roppant viccesnek tartották a fényképet, és más lányokban is beindította a „cukiság-babusgató" ösztönöket az alvó srác látványa. Hamarosan azonban felröppent a pletyka, hogy a sportcsillagok szakítottak egymással. Hogy ez igaz-e, azt nem tudjuk (engem, mi tagadás, nem is érdekel különösebben). Ami sokkal fontosabb, hogy mit jelent egy ilyen kép és a közösségi médiában való megjelentetése.

Ágyunk a legszemélyesebb, leginkább intim terünk. Nagyon sokáig az emberek szüleik ágyán születtek, és többségünk a mai napig ott fogan meg. Amíg a halál nem volt jellegzetesen kórházban történő esemény, addig ki-ki élete ugyancsak az ágyban fejeződött be. Az ágyban szerezzük a legbensőségesebb szerelmi és szexuális tapasztalatainkat. Sokak számára az ágy az a biztonságos kuckó, ahol kisírhatják magukat. Az esetek többségében nem, vagy alig vagyunk felöltözve, és ami a legfontosabb: az ágyban töltött idő legnagyobb részében nem vagyunk tudatunknál, hiszen alszunk. AZAZ: ÁGYUNK AZ EGYIK OLYAN HELY, AHOL A LEGSEBEZHETŐBBEK VAGYUNK.

Aki a másik embert ágyában és/vagy alvás közben fotózza le, a másiknak ebbe a sérülékeny, kiszolgáltatott állapotába „lép bele". Egy ilyen fénykép a másik személy magánéletének, méltóságának durva megsértése. Az okostelefonokkal készült fotók manapság egy kattintással megoszthatók a Twitteren, a Facebookon, vagy bármilyen más oldalon. Ez is arra ösztönzi az embereket, hogy kattintsanak, és azonnal osszák meg, amit lefotóztak. Könnyű elveszíteni a józan eszünket, és válogatás nélkül olyasmit is kiposztolni, amit kis átgondolás után nem feltétlenül tennénk meg. A teniszező lányt valószínűleg nem partnere megalázása ösztönözte, inkább csak tetszett neki a fiú, édesnek találta alvás közben (ahogy mondják: „taknya-nyála összefolyva"), nagyon szerelmes belé... És ezért nem gondolkodott.

De a szerelem törékeny dolog. Egy ilyen óvatlansággal – akármilyen jó szándékúak is voltunk, akármennyire a másik szépsége, „cukisága" vezetett minket – könnyen tönkre tudjuk tenni. Nem szerettem volna a fiú helyében lenni, amikor másnap viszontlátom alvó önmagamat a Twitteren, úgy, hogy azt azóta milliók látták és kommentelték, akiknek a magánéletemhez a világon semmi köze nincs. Pedig még ennél nagyobb ostobaságokat is el lehet követni ennek ürügyén: a cikkben szerepel egy olyan „celeb" története, akitől a pasija egy szendvicset kért, mire a lány legyártott háromszázat, és az erről készült fotót – egy lánykérés reményében – ugyancsak kiposztolta. Mondani se kell, nyilvánosan kiröhögték, a srác pedig szakított vele. És akkor nem is beszéltünk arról a kismillió fotóról, ahol részegen hortyogó cimbiket filctollal dekorálnak ki, levetkőztetnek, vagy ezer más humorosnak vélt módon aláznak meg, majd posztolják az erről készített fotókat. Bár ezeken általában ugyancsak röhögni szokás, valójában az ilyen „mókák" kimerítik a személy elleni bűncselekmény, azon belül a becsületsértés tényállását.

Gondold át alaposan, kiről, mit, hogyan és hol osztasz meg! Az Internet nem felejt el semmit. Ha másnap le is törölsz egy fotót, ami valakit kellemetlen vagy megalázó helyzetbe hoz, addigra sok-sok ember láthatta és elmenthette. Az ilyen meggondolatlan, csak az első percben vicces(nek tűnő) cselekedet legenyhébb következménye az összeveszés; súlyosabb esetben, csak egy kattintással, egy másik ember egész élete tönkretehető.

Sose fényképezd az alvó oroszlánt – de ha már megtetted, gondold meg háromszor, hogy kiposztolod-e!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.