Mentők a Szigeten
2015. aug. 13., OMSZ

Tanácsok a mentősöktől, hogy ne legyen rájuk szükség

A Sziget Fesztivál egészségügyi biztosításának mentési feladatait az Országos Mentőszolgálat látja el. A mentők a fesztivál csúcsidőszakában 9 mentőautóval és 120 emberrel teljesítenek szolgálatot. A Sziget szervezésében egy egészségügyi ambulanciát is kialakítanak, a „területen" pedig a fesztivál résztvevőinek egészségi állapotát figyelő önkéntesekből, a „Helperekből" álló elsősegélynyújtó rendszer is működni fog. A profi egészségügyi ellátás mellett is fontos, hogy a fesztiválozók betartsanak néhány egyszerű szabályt egészségük érdekében - hívta fel a figyelmet közleményében a szolgálat.

Az Országos Mentőszolgálat tanácsai a Szigetre látogatóknak:

- A meterológiai előrejelzések szerint a Fesztivál alatt is számíthatunk kánikulára. A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. Fontos, hogy a cukros üdítőital helyett inkább vizet igyanak és legalább 3 liter folyadékot fogyasszanak naponta. Kérjük, hogy alkoholt csak mértékletesen igyanak, az öntudatlan részegség életveszélyes!

- A folyadékbevitel mellett a megfelelő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszanak meleg ételt, a reggeli és a vacsora is fontos, különösen a nagyobb fizikai megterhelés miatt.

- A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

- Aki krónikus megbetegedésben szenved, vigye magával szokásos gyógyszereit és ügyeljen annak tárolására. Ehhez az egészségügyi ambulancián szakszerű segítséget kaphat.

- A láb sérülését, a fájdalmas rándulásokat, ficamokat megelőzheti, ha megfelelő, zárt cipőt visel.

Vigyázzanak magukra és a körülöttük lévőkre is. Ha mégis megtörtént a baj, vegyék igénybe az elsősegélynyújtók vagy a biztonsági személyzet segítségét.

A mentők nemcsak életet mentenek a Szigeten, hanem tartalmas programokat is kínálnak a látogatóknak a Civil Szigeten az Országos Mentőszolgálat – Sürgősségi Akadémia sátrában és a Múzeumi Negyedben a Kresz Géza Mentőmúzeum sátrában is.

https://www.facebook.com/orszagosmentok?fref=nf